Videospeler inladen...

"Relmuis" voor Crevits of "Blauwe Vogel" voor Tommelein: Gatz schenkt zomerlectuur met knipoog aan collega-ministers

Naar goede gewoonte heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) zijn collega-ministers een boek van een Vlaamse auteur cadeau gedaan bij aanvang van de laatste ministerraad voor de zomer. Vakantielectuur met een knipoog voor de ministers. De keuze viel dit jaar op prenten-, jeugd- en kinderboeken. 

Het worden nog erg drukke uren vooraleer de vakantie begint voor de Vlaamse ministers. Ze zitten momenteel bijeen op de "superministerraad" waar in een aantal belangrijke dossiers nog knopen moeten worden doorgehakt. Minister Gatz kwam aan de onderhandelingstafel met een stapeltje boeken die hij bij aanvang van de ministerraad uitdeelde.

Voor zijn liberale partijgenoot Bart Tommelein koos Gatz niet toevallig het boek "Blauwe vogel" van Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck. Aan minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) gaf Sven Gatz een steekje met "Jij en ik: Verhalen over vriendschap en vluchtelingen". "Dat is eerder iets voor mij in plaats van voor mijn zonen", reageerde Homans.

CD&V-minister Hilde Crevits kreeg"Relmuis". Achter die titel moeten we niets zoeken, klinkt het. Het boek gaat over een klas die een nieuwe leraar Engels krijgt, passend dus voor een minister van Onderwijs. Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) mocht dan weer "Otto groot, Otto klein" in ontvangst nemen, ideaal voor de minister van "den otto". Voor minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) was er "Amira" van Marc De Bel, een verhaal over aspecten van welzijn.

Voor minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) was er een sneertje met het boek "Grote kunst voor kleine kenners", waarin wereldberoemde kunstwerken op kindermaat worden uitgelegd. En misschien ziet u het niet meteen, maar Sven Gatz vond "Beest in Bed: negen echte volkssprookjes" dan weer iets voor minister van Sport Philippe Muyters (N-VA). "Philippe Muyters is een geoefend en gepassioneerd sportman en dus misschien ook wel een beest in bed", legt Gatz uit.

Voor minister-president en "fiere en geroutineerde opa" Geert Bourgeois (N-VA) bracht Gatz "Rosie en Moussa voor altijd" van Michael De Cock en Judith Vanistendael meegebracht. Ook Mark Andries, de kabinetschef van Bourgeois en secretaris van de ministerraad, kreeg een boek cadeau, meer bepaald "Dank je wel" van Stefaan Boonen.

De perscel van minister Gatz zocht voor hun eigen minister ook een boek uit. Dat werd "Jakkes, 101 walgelijke weetjes", geschreven door Mathilda Masters. "In het boek kan minister Gatz alle onoorbare dingen te weten komen over oorsmeer, kriebelbeestjes, vieze tradities, snot en gore tanden", luidt de uitleg van het team-Gatz.

Bedoeling van het jaarlijkse boekenpakket is om lezen te promoten en de Vlaamse auteurs in de kijker te plaatsen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen