"Spacey McSpaceFace", "Rover McRockface" of...: Zoek zelf mee naar een naam voor de Marsrover

Over drie jaar moet de Europese Marsrover naar leven gaan speuren op de rode planeet, maar een naam heeft hij nog niet. Daarom doet de Europese ruimtevaartorganisatie ESA nu een oproep: zoek mee naar een naam. Wordt het in navolging van het schip Boaty McBoatface nu de Spacy Mc Spaceface of de Rover McRockface of...?

Voorlopig is hij ExoMars gedoopt, de robot op zes wielen die in 2021 de planeet Mars zal afspeuren op zoek naar leven. Maar de Europese ruimteorganisatie ESA en het Britse UK Space Agency doen een oproep voor een iets originelere naam. Daarom is er een wedstrijd georganiseerd: iedereen kan op deze site een naam voorstellen.

Onder meer astronaut Tim Peake heeft al reclame gemaakt voor de website. En hij is best tevreden met de resultaten tot nu toe: "Ik hou van sommige antwoorden tot nu toe. Serieus zijn ze niet, maar wel amusant. Rover McRockface is aan het winnen, denk ik."

Na Boaty McBoatface, nu Spacy McSpaceface?

Het is niet de eerste keer dat er een beroep gedaan wordt op het publiek om een naam te kiezen voor een nieuw onderzoekstuig. Twee jaar geleden lanceeerde het Britse onderzoeksagentschap NERC een poll om een naam te kiezen voor hun nieuw peperduur schip. Er was een duidelijke winnaar: Boaty McBoatface. Maar dat was niet helemaal waar NERC op gehoopt had. Ze doopten hun boot uiteindelijk RSS Sir David Attenborough.

ESA heeft wel geleerd uit de fout om een poll te houden. Iedereen mag nu wel een suggestie doen, maar alle voorstellen zullen voorgelegd worden aan een panel van experten, die de uiteindelijke knoop zullen doorhakken.

"We willen gewoon een geweldige naam"

Na zijn landing zal de Marsrover vooral moeten zoeken naar leven op de rode planeet. Zo zal de robot moeten boren in de grond om te kijken of er zich eventueel levende wezens verstoppen onder het oppervlak.

Peake had al laten weten dat door na te denken over de missie, er misschien wel een geweldige naam naar boven komt. "Er wordt mij vaak gevraagd of er leven buiten onze aarde is. Het is een fundamentele vraag en deze rover zal hem proberen te beantwoorden", vertelde hij aan BBC.

David Parker, topman bij ESA, gaat helemaal akkoord. "De Amerikanen noemen hun Marsrovers Spirit, Opportunity en Curiosity. Wij hebben onze missies in het verleden genoemd naar beroemde wetenschappers. Maar mischien is het tijd dat we deze keer een naam nemen met een link naar de zoektocht naar leven - biologie, dna, genetica - noem maar op. Wie weet? We willen gewoon een geweldige naam."

Meest gelezen