Totale maansverduistering in ons land te zien op 27 juli

Op vrijdagavond 27 juli is er vanaf 21.30 uur 1,5 uur lang een totale maansverduistering te zien. Dat meldt de volkssterrenwacht Mira uit Grimbergen. Het is volgens Mira al een drietal jaar geleden dat we een dergelijk tafereel in ons land konden meemaken. De volkssterrenwacht zal die avond zijn deuren openen van 22.00 uur tot ongeveer 01.00 uur 's nachts.

De verduistering start wanneer de maan nog diep onder de horizon staat en is in ons land pas te zien als ze opkomt, omstreeks 21.27 uur. Dat is nauwelijks enkele minuten voor het begin van de totaliteit van de verduistering.

"Vanaf dan zullen we een mooi zicht hebben op de volledig verduisterde maan die dan heel subtiel rood-bruin kleurt tot ze omstreeks 23.15 uur weer beetje bij beetje uit de aardschaduw te voorschijn komt. Omstreeks 00.20 uur is het weer voorbij en is de volle maan weer op volle sterkte", aldus Mira.

Bezoekers kunnen die avond bij Mira niet alleen de verduisterde maan waarnemen met de aanwezige telescopen en krachtige verrekijkers. Ook de planeten Venus, Jupiter, Mars en Saturnus zullen te zien zijn. "Daarnaast zullen we ook het Internationale Ruimtestation zien overkomen en tonen we tal van nevels, sterrenhopen, dubbelsterren waar de zomerhemel zo rijk aan is", aldus Mira. Alles is ook live te volgen op het YouTube-kanaal van Mira.

Meest gelezen