UZ Antwerpen heeft de grootste ambulance van het land

Het universitair ziekenhuis van Antwerpen heeft sinds kort de grootste ambulance van het land. Dit keer gaat het niet om een omgebouwde bestelwagen maar om een echte truck: da's een primeur.

Maatje groter

Het UZA beschikt over twee ambulances: één van een privéfirma en één van het ziekenhuis zelf. Die laatste was aan vervanging toe. "Een ambulance neemt steeds meer apparatuur - en dus gewicht - mee. Zo'n omgebouwde bestelwagen weegt vandaag leeg gemakkelijk 4,2 ton, terwijl het voertuig een maximaal toegelaten gewicht van 4,5 ton heeft. Wij zaten bijna constant aan de wettelijke limiet. Daarom hebben we beslist om een maatje groter te gaan", zegt Gunter Thijs, unitverantwoordelijke spoedgevallen van het UZA.

Bijzonder

"Maar het bijzondere is dat we in deze ambulance een echt ziekenhuisbed kunnen rijden. We hoeven de patiënt dus niet meer op een brancard te leggen. zeker voor een universitair en trauma-ziekenhuis een belangrijke troef." zegt Koen Monsieurs, diensthoofd spoedgevallen. 

Morgen, op 21 juli, zal de ambulance voor het eerst te zien zijn: tijdens het nationale defilé. Daarna zal hij ingezet worden op de spoeddienst.

Meest gelezen