Nicolas Maeterlinck

Van Grieken: "Dewinter zegt wat veel mensen denken: geen compassie met criminelen die elkaar afmaken"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is het inhoudelijk eens met de controversiële tweet van partijkopstuk Filip Dewinter. Die deelde eerder deze week via Twitter een oproep tot liquidatie binnen het drugsmilieu.

Dewinter tweette een oproep op Facebook uit het drugsmilieu. In het bericht wordt een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor wie een man binnenbrengt die cocaïne zou hebben gestolen, "dood of levend". "Zolang ze elkaar afmaken, deel ik dit bericht graag", zei Dewinter op Twitter, met een foto van de gezochte dealer erbij.

"Ik zou zulke dingen niet tweeten. Het is niet mijn stijl", reageert Van Grieken. Maar de partijvoorzitter ligt er naar eigen zeggen niet wakker van. Meer nog: "Ik denk dat Filip Dewinter enkel heeft gezegd wat heel veel mensen denken", aldus Van Grieken. Hij is het eens met het inhoudelijke aspect van het bericht.

"Ik heb geen compassie met criminelen die elkaar afmaken, integendeel. Wat is het alternatief? Gaan we mensen die een granaat gooien naar een pita-, of moet ik zeggen andere drugszaken, knuffelen? Zulke mensen zijn we beter kwijt dan rijk."

Almaci: "Dit is het wilde westen niet"

Groen-voorzitter Meyrem Almaci reageert bijzonder afkeurend op die visie. "Het is de zoveelste manier om op een ondemocratische manier te stoken in onze samenleving. Dit is het wilde westen niet, dit is een rechtsstaat. Als je dat soort oproepen doet, dan ben je mee verantwoordelijk voor de gevolgen. Als er verdere escalaties zijn in de straten van Antwerpen, dan gaat het ook over de wijken waar mensen wonen."

"Dit is de wereld op zijn kop", repliceert Tom Van Grieken. "Nu gaat het Vlaams Belang de oorzaak zijn dat er crimineel allochtoon tuig Antwerpen onveilig maakt." "Het ware gelaat van het Vlaams Blok van vroeger", vindt Almaci daarover.

Het ware gelaat van het Vlaams Blok van vroeger

Meyrem Almaci, voorzitter van Groen

Meest gelezen