Vlaamse provincies reageren op Homans: "We zijn al afgeslankt. Geef ons nu de tijd om ons te bewijzen"

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) legde gisteren in "De ochtend" op Radio 1 de volledige afschaffing van de provincies opnieuw op tafel. Gedeputeerde Luk Lemmens, ook N-VA, maar ook voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Provincies, reageert: "We vragen nu toch wat rust."

"Volgende keer bij de onderhandelingen in 2019 zal de volledige afschaffing van de provincies echt wel in het regeerakkoord moeten komen als de N-VA erbij is", stelde N-VA-viceminister-president Liesbeth Homans gisteren.

Gedeputeerde van de provincie Antwerpen Luk Lemmens, ook N-VA, maar ook voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP), geeft toe dat dat een partijstandpunt is. "Ik kan alleen maar vaststellen dat mijn partij op een congres heeft gepleit voor de afschaffing van provincies."

Maar als tolk van de VVP vraagt hij zijn partij toch om het wat rustiger aan te doen. "Wij zijn al afgeslankt. Wij hebben Cultuur, Welzijn, Jeugd en Sport moeten afstaan, in de beste verstandhouding met Vlaanderen. Maar nu vragen we toch wat rust."

Ik kan alleen maar vaststellen dat mijn partij op een congres heeft gepleit voor de afschaffing van provincies

Luk Lemmens (N-VA), voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Provincies

Goed bestuurd

"Wij zijn nu bevoegd voor de grondgebonden materies. Wij willen de streekmotor zijn. Veel gemeenten vragen ons om samen te werken. Men moet ons nu de tijd geven om ons te bewijzen." Lemmens geeft aan dat vooral kleinere gemeenten - tussen de 9.000 en de 12.000 inwoners - nog nood hebben aan een tussenniveau. "De vraag is: wil Vlaanderen dat nog?"

Mijn mening is: zolang de provincies bestaan, moeten zij goed bestuurd worden

Luk Lemmens (N-VA), voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Provincies

De partij van Lemmens zegt in elk geval 'neen'. Dat zorgt voor een moeilijke spreidstand voor hem, zeker omdat hij bij de verkiezingen in oktober de provinciale lijst van N-VA in Antwerpen zal trekken. "Mijn mening is: zolang de provincies bestaan, moeten zij goed bestuurd worden. Ik kan alleen maar zeggen dat wij op het terrein zeer goed werk hebben afgeleverd."

Herbeluister hieronder het gesprek met Luk Lemmens in "De ochtend":

Meest gelezen