"Voetballen op kurkdroog en beenhard veld gaat niet"

De voetbalclubs slaan alarm. Door het sproeiverbod leggen de velden er verdord bij. De start van het nieuwe voetbalseizoen komt in het gedrang. "Ons terrein lijkt wel een stoppelveld", klinkt het bij Eendracht Hekelgem.

Terreinverantwoordelijke Rik Verhavert kijkt naar het terrein van Eendracht Hekelgem. De zomerhitte eist duidelijk haar tol: “Sinds 28 juni hebben we, door de waterschaarste, een verbod gekregen om het veld nog te besproeien. En omdat het sindsdien ook niet meer regende, is de grasmat helemaal uitgedroogd. Alleen wat harde stoppels en onkruid houden we nog over. Het is godgeklaagd."

Onbespeelbaar

Volgens Verhavert is het veld ook helemaal niet bespeelbaar. “Als we hier voetbalschoenen met studs op toelaten, worden de graszoden kapot vertrappeld”, zegt hij. “Spelers die vallen, kunnen zich ook lelijk blesseren. De ondergrond is zo hard als beton en de verdorde stoppels kunnen snijwonden veroorzaken. Woensdagavond hadden we de eerste training van het seizoen. Die kon hier niet doorgaan. Gelukkig konden we gebruik maken van het synthetisch voetbalveld van de buren uit Teralfene.”

Bekervoetbal

Claude Matelier is al bijna 50 jaar als vrijwilliger aan de slag bij Hekelgem. Dit maakte hij nooit eerder mee. “Dit is een catastrofe”, zegt hij. “De bekerwedstrijden, die in het eerste weekend van augustus beginnen, kunnen we al vergeten. Op dit veld kan niet gevoetbald worden."

Meest gelezen