Videospeler inladen...

Voorzien vangrails met zonnecellen binnenkort onze wegen van energie?

In het Nederlandse Heerhugowaard is een eerste proef gestart met zonnecellen in vangrails. De opgewekte energie uit de rijbaanscheiding zal worden gebruikt voor wegverlichting en seinborden, zo meldt NH Nieuws. 

In een wereldprimeur worden langs 72 meter van de N194 in het Noord-Hollandse Heerhugowaard speciale vangrails met zonnecellen geplaatst. Volgens de technisch adviseur van de provincie Noord-Holland Paul Waarts zal de strook vangrails op jaarbasis ongeveer 1000 kilowattuur aan energie opwekken. Daarmee zouden tien lantaarnpalen of seinborden worden voorzien van stroom.

Extra laag tegen verblinding

De nieuwe vangrails bestaan uit een gewone rijbaanscheiding waaraan een doos uit kunststof wordt toegevoegd. Over de doos bevestigden de ontwerpers een flexibele folie die de speciale zonnecellen bevat. Daarop komt nog een extra laag lexaan, een transparante kunststof die vaak dienst doet als glasvervanger, om de verblinding van automobilisten te vermijden. 

Het proefproject loopt gedurende een jaar in de provincie Noord-Holland. Blijkt het een succes, dan zullen meer vangrails volgen. 

Meest gelezen