AP2012

Whatsapp fors aan banden gelegd in India om lynchpartijen na nepnieuws tegen te gaan

In India wordt berichtendienst Whatsapp sterk aan banden gelegd om lynchpartijen tegen te gaan. De afgelopen weken vielen er minstens 20 doden nadat er nepnieuws via het chatkanaal verspreid werd. Vanaf vandaag is het daarom niet meer mogelijk om berichten massaal door te sturen.

In India probeert Whatsapp een einde te maken aan de lynchpartijen die het gevolg zijn van nepnieuws dat via de berichtendienst massaal verspreid wordt. Een voorbeeld van zo'n bericht? "Opgepast, er zijn mensen die kinderen ontvoeren." Zulke berichten verspreiden zich als een lopend vuurtje en veroorzaken rellen en geweld. Minstens 20 mensen kwamen al om het leven. 

Aan dat geweld probeert Whatsapp nu paal en perk te stellen. Dat laat het chatkanaal weten via zijn blog. "We hebben Whatsapp gebouwd als een app om privé-berichten te sturen - een simpele, veilige en betrouwbare manier om te communiceren met vrienden en familie."

Bericht doorsturen? Limiet op 5 contacten

In India worden er volgens het bedrijf meer berichten, foto's en video's doorgestuurd dan in eender welk ander land. Met meer dan 200 miljoen gebruikers is India voor Whatsapp de grootste markt van de wereld. Daarom start Whatsapp met een test: vanaf vandaag zullen Indiërs een bericht nog maar maximaal naar vijf contacten per keer kunnen doorsturen. En ook de sneltoets om door te sturen, wordt gewist. Ook in de rest van de wereld worden er limieten gesteld aan het doorsturen, maar welke maatregelen er daar van kracht worden, is niet duidelijk. 

Na de lynchpartijen waren er al enkele maatregelen gekomen - daartoe had de regering opgeroepen. Zo kregen doorgestuurde berichten al het label "doorgestuurd" mee, in groepsgesprekken kon alleen de beheerder berichten sturen en Whatsapp had advertenties in de kranten laten drukken om de desinformatie de kop in te drukken.

Meest gelezen