Zin in vuurwerk of cowboys? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Muziek op 21 juli

Ook op deze nationale feestdag gaat het internationale feest in Boom gewoon door. Het eerste weekend van Tomorrowland trekt bezoekers en artiesten van over de hele wereld, en dat zal u geweten hebben. Van Boom naar Boomtown in Gent is maar een kleine stap, dat festival op en rond de Kouter ontvangt vandaag enkel Vlaamse groepen. Portland, Douglas Firs en Het Zesde Metaal spelen gratis op de Kouter in Gent, vanaf 15.30 uur entertaint de nogal altijd populaire Kapitein Winokio uw kroost. 

(lees verder onder de foto)

Dit is ook meteen  het laatste weekend van de Gentse Feesten, en dus de voorlopig laatste kans om 's avonds de draak van het Belfort vuur te zien spuwen. Naast de kans om onbeschaamd dronken te worden in het midden van de straat, samen met duizenden anderen, natuurlijk.

In Antwerpen kunt u dit weekend dan weer naar de laatste dag van het festival Borgerwood. Het festivalterrein op Spoor Oost ontvangt deze nationale feestdag de groep Girls in Hawaii, één van de betere muzikale exportproducten van over de taalgrens. In het centrum van Antwerpen, op het Sint-Jansplein, kunt u ook naar de jaarlijkste feestmarkt.

Feest op 21 juli

Voor wie toch in Brussel geraakt, er is naar jaarlijkse traditie weer heel wat te doen. Van 10 tot 23 uur viert men feest rond het Koninklijk Paleis, met een groot vuurwerk als apotheose. 5 jaar koningsschap wordt extra in de bloemetjes gezet met een speciaal “dorp” in het Warandepark, waar de verenigingen die de afgelopen jaren een bezoek kregen van het koningspaar een plek krijgen. 

Aan de formule van 21 juli wordt verder niet getornd: het federale Parlement en het Belgische Rekenhof zijn vandaag gratis te bezoeken, net zoals de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. U mag ook binnen in de hal van het Justitiepaleis, en als een vrij(e) man/vrouw weer naar buiten.

Het Koninklijk Paleis van Brussel is vandaag nog niet toegankelijk, maar vanaf morgen kunt u er tot en met 3 september elke dag (behalve maandag) gratis naartoe. Daar worden ook voor het eerst 2 portretten van koning Boudewijn tentoongesteld die koning Filip zelf heeft geschilderd.

Vuurwerk op 21 juli

Niet alleen de koning in Brussel steekt vuurwerk af vanavond, ook aan zee kunt u terecht voor een paar mooie "bloemekees". In De Panne beginnen ze er aan rond 22 uur, terwijl Bredene de eerste pijlen laat ontploffen vanaf 22.45 uur. Op het strand van Koksijde en Blankenberge start het een kwartiertje later, rond 23 uur. 

Cowboys aan zee

Vanavond vuurwerk in Bredene, maar ook overdag kan het er al knallen, want het is cowboyfestival (neen, niet op het naaktstrand). De Wild West Day is ondertussen al een traditie te noemen; tot middernacht kunt er u terecht voor een parade, countrymuziek, linedances of een wedstrijd hoefijzerwerpen. Want dat doen cowboys nu eenmaal. Giddy up!