Amsterdamse metrolijn met ruime vertraging geopend, maar gelukkig is er humor

In Amsterdam is vanochtend de omstreden Noord-Zuidlijn van de metro officieel geopend. De bouw van de metrolijn onder de Nederlandse hoofdstad heeft fors langer geduurd dan gepland was: ruim vijftien in plaats van acht jaar. Maar dat lieten vele Nederlanders vandaag niet aan hun hart komen.

De kosten, 3,1 miljard euro, vielen ook twee keer zo hoog uit als begroot. Dit kwam onder andere door de verzakking van huizen in 2008. Maar vanaf morgen kan de moltrein dagelijks door 121.000 reizigers gebruikt worden.

Reizigers kunnen voortaan in een kwartier met de metro van noord naar zuid, of andersom. Hoewel de dienstregeling zondagochtend ingaat, kunnen belangstellenden zaterdag al een gratis ritje maken.

Lachen

De omstreden metrolijn werd vanochtend geopend na een toespraak van kersvers burgemeester Femke Halsema. De burgermoeder zei in haar toespraak dat de Noord-Zuidlijn mensen bij elkaar brengt. "De nieuwe lijn biedt kansen maar heeft ook veel gevraagd van de stad en de Amsterdammers."

Bij de opening van de metrolijn werden de problemen ook gerelativeerd. Zo stipte cabaretier Martijn Koning bij de openingsceremonie nog even de pijnpunten aan bij de totstandkoming van de metrolijn. "Ik zie wat tranen bij de bouwers, die hadden nooit verwacht hierbij nog aanwezig te kunnen zijn. Ze kunnen nu in vrede sterven", grapte hij.

Ook op Twitter konden de Nederlanders lachen om de opening. Een opmerkzame kijker zag tijdens de live-uitzending van de NOS dat een dame nog wat moest wennen aan de automatisch sluitende deuren van de metro.

ProRail, de Nederlandse tegenhanger van het Belgische Infrabel twitterde een zogenoemde inhaker op het heuglijke nieuws uit Amsterdam:

Stadszender AT5 zag dan weer dat de metrolijn vandaag ironisch genoeg enkele seconden te vroeg werd geopend.

En een historisch bewuste twitteraar maakte ten slotte deze hyperbool:

Meest gelezen