Astronaut speelt live mee vanuit de ruimte: "Goeie avond, Kraftwerk"

Concerten van de legendarische Duitse Krautrockband Kraftwerk zijn al een zeldzaamheid, in Stuttgart kregen 7.000 toeschouwers van Jazz Open er onverwacht nog een attractie bij: een astronaut die vanuit het ruimtestation ISS live met de band uit Düsseldorf meespeelt.

Het concert van Kraftwerk eindigde met het nummer 'Spacelab' uit het album "Mensch-Maschine" uit 1982. Plotseling meldde zich Alexander Gerst, een Duitse astronaut van het Europese Ruimtevaartbureau ESA, vanuit het Internationaal Ruimtestation ISS. "Goedenavond Kraftwerk, goedenavond Stuttgart", zei hij.

Meespelen

Maar daarmee was de kous van 400 km boven ons niet af. De 42-jarige Gerst speelde de melodie van het nummer mee op een tablet-pc met synthesizer-app die hij mee naar de ruimte had genomen.

Gerst is al aan zijn tweede missie toe. Die begon op 6 juni en duurt tot december 2018. In de herfst wordt hij de eerste Duitse gezagvoerder van het ISS.

"Nooit gedacht dat het eerste concert dat ik zou geven met het legendarische Kraftwerk zou zijn", twitterde de astronaut vanmiddag. "Laat staan met hen te jammen, vanuit het spacelab Columbus". Columbus is een lab van ESA waarin ook Frank De Winne heeft gewerkt.

Voor een stunt groot of klein schrikt de teruggetrokken band Kraftwerk niet terug. Zo traden de makers van het album "Tour de France" op bij de start van de Tour in Düsseldorf vorig jaar, en in 2013 in de vroegere turbinehall van het befaamde Londense museum Tate Modern.

In de jaren zeventig ontdekte de kapitein van het zendschip van Radio Caroline, Mi Amigo, dat de morsebiepjes in het titelnummer van het album "Radio-Activity" (1975) niets meer of minder waren dan de tekst van het liedje.

Meest gelezen