Videospeler inladen...

Bosbranden breiden nog uit: Zweden vraagt hulp aan EU

Zweden wordt geteisterd door de zwaarste bosbranden in tientallen jaren. Het aantal brandhaarden is gestegen tot 83. Het land vraagt hulp via het EU-mechanisme voor civiele bescherming.  

Het mag bij ons dan al even warm en droog zijn, in Scandinavië steekt de zomer nog een tandje bij.  "De voorbije weken is het al de hele tijd rond de de 30 graden, met uitschieters tot 32 en 33 graden. En het is ook bijzonder droog", zegt Vlaming Gert Coone die deeltijds in Midden-Zweden woont. "Er viel al meer dan een maand lang geen druppel regen."

Intussen woeden er in het hele land meer dan 80 bosbranden, op een totale oppervlakte van 20.000 hectare. "De afgelopen vier jaar is er een structureel neerslagtekort in Zweden", zegt Coone, die ook weerman is bij het KMI. "Ook de voorbije zomers waren er bosbranden maar het probleem is nu dat ze in het hele land woeden, van in het zuiden tot aan de poolcirkel."  

Kritiek op Zweedse regering

Dan Eliasson, de directeur-generaal van de Zweedse civiele bescherming noemt het "de ernstigste situatie waarmee de Zweedse reddingsdiensten ooit te maken hebben gehad". Zweden krijgt sinds enkele dagen hulp van de rest van Europa. Vandaag arriveren 140 Poolse brandweerlui met 44 bluswagens.  Duitsland en Litouwen leenden helicopters, Frankrijk en Italië hebben elk twee blusvliegtuigen gestuurd.

"Daar is hier wel wat kritiek op" zegt Gert Coone. "Mensen begrijpen niet dat we in Zuid-Europa naar blusvliegtuigen moeten gaan zoeken. Zweden bestaat voor het grootste deel uit bos en met de toenemende droogte is de kans op bosbranden fors gegroeid. Zweden had al veel eerder moeten investeren in eigen blusvliegtuigen." 

Waarschuwing voor de toeristen

Reizigers naar Zweden houden best hun Facebook-pagina in het oog. "De toeristische dienst hier stuurt gesponsorde berichten naar alle toeristen in de buurt, in verschillende talen" zegt Coone. "Daarin vragen ze om in geen geval vuur te stoken en nieuws updates in het oog te houden." 

Voorlopig vielen er nog geen doden of gewonden maar uit voorzorg worden bewoners in de buurt van brandhaarden wel geëvacueerd. "De overheid doet ook beroep op vrijwilligers om te helpen met vervoer of voedselbedeling" zegt Coone. "En veel Zweden gaan daar op in. Ze willen niet bij de pakken blijven zitten en toekijken tot al hun bossen in rook zijn opgegaan."  

Meest gelezen