Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De Brit Mike Manley volgt Sergio Marchionne op als CEO van Fiat Chrysler Automobiles

Marchionne zou volgend jaar de baan ruimen aan het hoofd van het autoconcern Fiat Chrysler, maar dat wordt nu versneld door zijn slechte gezondheidstoestand. Manley is de topman van het Amerikaanse filiaal Jeep.

Normaal had Sergio Marchionne moeten opstappen in april volgend jaar als CEO van Fiat Chrysler (FCA), de door hem gebouwde Italiaans-Amerikaanse autogroep. Marchionne heeft onlangs een operatie aan de schouder ondergaan en blijkbaar waren er ernstige complicaties.

De raad van bestuur is daarom versneld op zoek gegaan naar een opvolger van binnen de groep en dat is dus de 54-jarige Brit Mike Manley, de topman van het Amerikaanse filiaal Jeep. Manley werkt al sinds 2000 voor Chrysler en wordt beschouwd als de drijvende kracht achter de wereldwijde en succesvolle expansie van het terreinwagenmerk Jeep.

De Italiaan Sergio Marchionne is sinds 2004 de onbetwiste topman van Fiat. Hij slaagde erin om die Italiaanse groep met onder meer Lancia, Alfa Romeo, Maserati en Ferrari van het bankroet te redden en nam in 2014 de toen eveneens wankelende Amerikaanse groep Chrysler over. Die omvatte naast het eigen merk ook Dodge en Jeep. Tegen de verwachtingen van velen in werd de fusie een succes.

Marchionne wordt ook een "erg gedreven workoholic" genoemd die dreef op sterke koffie en weinig sliep. Hij was van plan om in april volgend jaar de fakkel bij Fiat Chrysler door te geven, maar dat moet nu sneller. Marchionne is ook topman van de verzelfstandigde filiaal Ferrari. Zowel Fiat Chrysler als Ferrari worden nog altijd gecontroleerd door de Italiaanse familie Agnelli.

Sergio Marchionne, de architect van Fiat Chrysler
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen