Videospeler inladen...

Beroepsfederatie installateurs over einde stookolieketels: "Dat is absoluut niet evident"

Techlink, de beroepsfederatie voor installateurs centrale verwarming en sanitair, is verbolgen over de nieuwe maatregelen van de Vlaamse Regering. Zij verbiedt vanaf 2021 de verkoop van stookolieketels. "Tot ons groot ongenoegen zijn we niet eens gehoord geweest. Dit is een eenzijdige beslissing."

Bij de beroepsfederatie voor installateurs van centrale verwarming trekken ze grote ogen. "Alle stookolieketels verbieden van 2021? Ik voorzie een stormloop" reageert Dirk Peytier, voorzitter van de federatie. "Iedereen zal zijn ketel nog willen vernieuwen voor het aflopen van de deadline."

Wat met oudere woningen?

"Die beslissing van de Vlaamse Regering is allesbehalve evident. Ik denk bijvoorbeeld aan de hoeve van mijn schoonouders" vertelt Peytier. "Dat is een woning met oude muren en dus zeer slecht geïsoleerd. Om de problemen te beperken ga ik hun aanraden hun ketel zeker nog te vernieuwen voor 2021."

Tot ons groot ongenoegen heeft de regering niet eens ons advies gevraagd. Dit is een eenzijdige beslissing.

Dirk Peytier, voorzitter beroepfederatie installateurs

Wat zijn de alternatieven voor een stookolieketel?

De alternatieven voor de consument zijn niet evident. "Er zijn wel verschillende opties, ook voor wie niet kan aansluiten op het aardgasnet. Maar er zijn ook nadelen. Zo kan je bijvoorbeeld een gastoestel met een tank overwegen" besluit Peytier. Nadeel van dit systeem is dat de tank regelmatig moet bijgevuld worden. "Gemiddeld om de 2 à 3 maanden." Bovendien neemt die tank ook plaats in.

Anderzijds is er ook een warmtepomp. Maar daarvoor is de investering wel veel groter. De woning moet bovendien ook zeer goed geïsoleerd zijn want de krachten van die pompen zijn nog steeds veel lager dan de kracht van stookolieketels die we nu hebbben."

"Sowieso bijkomende investeringen nodig"

Is ons elektriciteitsnetwerk stevig genoeg als we allemaal gaan verwarmen met een warmtepomp? "We zien nu al dat er regelmatig problemen zijn in de winter tijdens piekmomenten" besluit Peytier van de beroepsfederatie. "Ik denk dat Elia, de beheerder van het transitienet, zal mogen werken om het netwerk te versterken."

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen