Videospeler inladen...

Einde van een tijdperk: geen verkoop van stookolieketels vanaf 2021

Na een marathonvergadering van zo'n 20 uur heeft de Vlaamse regering deze morgen een aantal knopen doorgehakt over het energieplan van de toekomst. Grootste verrassing is dat vanaf 2021 de verkoop van stookolieketels stopt. Ook mogen er geen tweedehandse meer geplaatst worden. "We stappen af van fossiele brandstoffen om onze huizen te verwarmen", zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). Op termijn zullen woningen in nieuwe verkavelingen ook geen aardgasaansluiting meer krijgen.

Zo weinig mogelijk fosiele brandstoffen en maximaal inzetten op energie-efficiëntie en groene energie. Dat is het doel van de Vlaamse Regering. Tegen 2030 zou Vlaanderen een pak groener moeten worden. Daarom heeft de regering beslist dat er vanaf 2021 geen stookolieketels mogen verkocht worden. Dat geldt ook voor tweedehands ketels.

Geen aardgasaansluiting meer

Woningen in nieuwe verkavelingen zullen ook niet langer mogen worden aangesloten op het aardgasnet. Zij moeten verwarmen met een warmtepomp of kunnen aansluiten op het warmtenet. "We willen de mensen stimuleren met een premie voor een warmtepompboiler. Die zal 400 euro bedragen en zal uitdoven in 2024" vertelt Tommelein.  

We moeten afstappen van fosiele brandstoffen om onze huizen te verwarmen."

Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie (Open Vld)

Wat met oudere woningen?

Alle woningen in Vlaanderen moeten dus energiezuiniger worden. Maar wat met oudere woningen? "Sommige woningen zijn er zo slecht aan toe dat afbreken soms beter is" aldus Tommelein. "Nieuwbouw is dan een goede optie. De regering wil daarom het BTW-tarief van 6% voor sloop en heropbouw voor gans Vlaanderen invoeren." Op dit moment is het btw-tarief van 6 % uitsluitend van toepassing op gebouwen gelegen in 32 grote steden.

Wie een woning koopt, moet die energiezuinig maken

Wie een woning verwerft, zal er voor moeten zorgen dat binnen de 5 jaar het huis minstens 3 van de 6 hieronder opgesomde energiebesparende maatregelen heeft:
 
  • Dakisolatie
  • Muurisolatie
  • Vloerisolatie
  • Superisolerend glas
  • Een condensatieketel van maximum 15 jaar oud 
  • Een hernieuwbare energieboiler

Ook de industrie moet zuiniger worden

Net zoals de woningen moet ook de industrie energiezuiniger worden, 10% tegen 2030. De Vlaamse Regering zet daarbij specifiek in op kleinere bedrijven. Via energiescans en ecologiepremies moet die doelstelling gehaald worden.

Tegen 2030 moeten er 2 zonnepanelen per Vlaming zijn

Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie (Open Vld)

Focus op hernieuwbare energie

Verder legt de Vlaamse Regering de lat ook hoog voor hernieuwbare energie. Zo streeft ze naar 12,6 miljoen extra zonnepanelen tegen 2030. Om die doelstelling te halen zullen er wel een pak meer zonnepanelen moeten geplaatst worden dan de voorbije jaren.

Vraag is dan ook deze doelstelling haalbaar is. Minister Tommelein denkt alvast van wel. "Je hoeft niet per se zonnepanelen te leggen op je eigen dak. Men kan ook bijvoorbeeld investeren in een zonneproject van de eigen gemeente. Het is ambitieus maar haalbaar en betaalbaar."

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen