Videospeler inladen...

Gedaan met de pelsdierkwekerijen en dwangvoeding in ons land: "Niet meer van deze tijd"

Het is gedaan met de pelsdierkwekerijen en de dwangvoeding - het best bekend van de foie gras - in Vlaanderen. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft daarvoor een decreetontwerp klaar. "Dieren doden enkel en alleen voor hun pels, dat is echt niet meer van deze tijd. Hetzelfde geldt voor het produceren van foie gras door dieren ziek te maken en hen letterlijk voedsel door de strot te rammen."

Vlaanderen heeft vandaag nog 17 pelsdierkwekerijen - waar jaarlijks nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood worden. Die zullen allemaal de deuren sluiten. Dat staat in het nieuwe decreet van Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). De voorbije jaren was dat al het geval in het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk gewest, maar dat waren symbolische verboden, want kwekerijen waren daar niet meer. 

Nog in het decreet? De stopzetting van dwangvoeding."Dieren doden enkel en alleen voor hun pels, dat is echt niet meer van deze tijd. Hetzelfde geldt voor het produceren van foie gras door dieren ziek te maken en hen letterlijk voedsel door de strot te rammen." De maatregel is slecht nieuws voor deze foie gras-producent:

Videospeler inladen...

Overgangsperiode tot 2023

De Vlaamse regering heeft nu het licht op groen gezet voor het decreet. Tot eind 2023 geldt wel nog een overgangsperiode, waarin de kwekers zich aan een reeks voorwaarden moeten houden. Zo mogen ze niet meer uitbreiden of verplaatsen. Maar hoe sneller de kwekers de deuren sluiten, hoe liever. "Daarom wordt het compensatiebedrag dat de kwekers krijgen toegekend jaarlijks verminderd met een vast percentage."

Weyts noemt het een "enorme stap vooruit voor Vlaanderen". "We nemen afscheid van een winstgevende industrie omdat we als gemeenschap meer waarde hechten aan het dierenwelzijn. Na onder andere het verbod op onverdoofd slachten en de wetgeving tegen blokstaarten neemt Vlaanderen afscheid van achterhaalde praktijken."

Gaia: "Eindelijk"

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch reageert gelukkig op de beslissing van de Vlaamse regering. "Eindelijk! Hier hebben we meer dan 20 jaar lang voor geijverd. Dieren fokken en doden enkel voor hun pels is echt niet meer van deze tijd", stelt Vandenbosch. "De overgrote meerderheid van de Vlamingen vindt dat trouwens ook."

De stimulans om bedrijven voor 1 december 2023 te doen stoppen, vindt GAIA ook een goede zaak. De Vlaamse regering voorziet in een compensatievergoeding voor bestaande bedrijven. Maar hoe vroeger ze stoppen, hoe hoger de compensatie.

Vandenbosch is ook opgetogen over het verbod op dwangvoederen. "Hiermee komt er in Vlaanderen een einde aan een wrede vorm van dierenmishandeling die nog op één West-Vlaams bedrijf wordt toegepast", zegt de GAIA-voorzitter. "We ijveren vastberaden verder voor een verbod in Wallonië, waar nog een negental producenten van foie gras de dwangvoedermethode toepassen."

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen