"Girl" grijpt na Palmen ook Gouden Toren

Lukas Dhont, de regisseur van het in Cannes gelauwerde "Girl", mag zoetjesaan hoog van de toren blazen: zijn speelfilmdebuut won vrijdag de Gouden Toren, de prijs voor de beste film, op het Europees Filmfestival in Palic, Servië. Dhont treedt hiermee in de voetsporen van Ken Loach, Theo Angelopoulos en Krzysztof Zanussi, die eerder al een Gouden Toren in ontvangst mochten nemen.

"Girl" is geïnspireerd door een waargebeurd verhaal en gaat over de 15-jarige Lara, die droomt van een carrière als ballerina. Maar Lara werd geboren als jongen. De film volgt Lara in het dagelijkse gevecht tegen haar eigen lichaam.

"Girl" ging in mei in wereldpremière in de "Un Certain Regard-sectie" van het Festival van Cannes en was een van de meest opmerkelijke gebeurtenissen van het afgelopen filmfestival. De film mocht met vier prijzen naar huis, waaronder de prijs voor de Beste Acteerprestatie voor hoofdrolspeler Victor Polster, de Queer Palm, de Fipresci-prijs van de filmkritiek en de prestigieuze Caméra d'Or voor het beste speelfilmdebuut.

Sindsdien is de film aan een internationaal parcours bezig, met selecties voor festivals als Karlovy Vary en Odessa en een nominatie voor de LUX Filmprijs van het Europees Parlement.

Op 9 oktober opent "Girl" het Film Fest Gent, waarna distributeur Lumière de film op 17 oktober in de Belgische bioscopen brengt.

Meest gelezen