EPA

Italiaanse politie vindt gestolen Rubens en Renoir terug

De Italiaanse politie heeft een schilderij van de Vlaamse meester Peter Paul Rubens en een werk van de Franse schilder Pierre-Auguste Renoir na 17 maanden teruggevonden. Beide werken waren in april vorig jaar gestolen bij een kunsthandelaar in Monza, Italië.

"De heilige familie", een werk van de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens, en "Jonge meisjes in de weide" van de Franse schilder Pierre-Auguste Renoir zijn door een speciale kunstafdeling van de Italiaanse politie teruggevonden.

De twee kunstwerken waren op 20 april vorig jaar gestolen bij een kunsthandelaar in Monza. Na zeventien maanden onderzoek zijn ze nu teruggevonden in een loods in Turijn. (lees verder onder de afbeelding)

"De heilige Familie" van Peter Paul Rubens

In verband met de diefstal arresteerde de politie vorige maand vier Italianen en een Kroaat. Drie verdachten zijn nog voortvluchtig.

In april vorig jaar deden twee van de verdachten zich voor als Israëlische kunstkopers. De verdachte Kroaat was vermomd als rabbijn. De dieven hadden een contract opgesteld met de belofte 26 miljoen euro voor de schilderijen te betalen. 

De verkopers brachten de doeken over naar Monza. In een gehuurd kantoor boven de Albanese ambassade werden ze afgeleid en namen de zwendelaars de doeken mee zonder te betalen.

"Les jeunes filles dans le pré" van Pierre-Auguste Renoir.

De teruggevonden werken van Peter Paul Rubens en Pierre-Auguste Renoir werden getoond aan journalisten tijdens een persconferentie in Monza. Experts zullen de doeken nog onderzoeken om de echtheid te bevestigen voordat ze teruggaan naar de rechtmatige eigenaar. 

Meest gelezen