Nederlanders in Antwerpse gevangenis: "Dit zijn folterpraktijken"

Ongeveer zeventig Nederlandse gedetineerden in de gevangenis van Antwerpen slaken in het Algemeen Dagblad een noodkreet. Dagen op cel zonder te luchten, ratten in de gang en nauwelijks medische verzorging. Het regime in de Antwerpse gevangenis komt volgens hen neer op foltering. Ze willen dat Nederland ingrijpt.

De gedetineerden zeggen dat ze op matrassen op de grond slapen in overvolle cellen, terwijl de ratten in de gang rondscharrelen, en dat ze dagenlang 24 uur in hun cel moeten blijven zonder te luchten. Volgens de Nederlanders schendt de Antwerpse gevangenis hun grondrechten.

"Ik kan zo veel misstanden opnoemen. Intimidatie door cipiers, overvolle cellen, slecht eten, niet douchen, geen medische verzorging en dagenlang 24 uur lang op cel. Dit zijn folterpraktijken", aldus één van hen. Gevangenen slapen met zijn drieën of vieren in cellen van twee bij vier meter. Wie als derde of vierde in een cel komt, moet op een matras op de grond slapen. "Terwijl de ratten door de gang lopen. Maar wie weigert op de grond te slapen, gaat in het cachot", vertelt een gevangene.

Aanleiding voor hun noodkreet zijn de recente cipierstakingen in België. Agenten namen de bewaking over en gevangenen konden hun cel niet meer uit en mochten geen bezoek ontvangen. Ook zeggen de gevangenen dat ze niet naar de rechtbank werden gebracht, waardoor ze geschaad zijn in hun verdediging.

De drie weken durende staking werd vorige week opgeschort, maar gedetineerden vrezen nieuwe acties.

In de Antwerpse gevangenis zitten relatief veel Nederlanders. Vanwege de Antwerpse haven zitten er vooral veel verdachten van drugshandel. De meesten zitten er in voorarrest, in afwachting van hun proces. 

Meest gelezen