Het tijdperk van Mariano Rajoy in Spanje is nu voorbij.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Pablo Casado volgt ex-premier Rajoy op als leider van de Spaanse conservatieven

Met de 37-jarige Pablo Casado Blanco kiest de Partido Popular -nog altijd de grootste partij in Spanje- voor een generatiewissel. Casado volgt ex-premier Mariano Rajoy op die begin juni tot ontslag werd gedwongen in het parlement en daarna opstapte als partijvoorzitter.

Casado kreeg 57% van de toplui van de PP achter zich. Hij versloeg daarmee voormalig vicepremier Soraya Saenz de Santamaria. Die heeft zich meteen achter Casado geschaard en opgeroepen tot eenheid binnen de partij.

Pablo Casado wordt zo de nieuwe voorzitter van de Spaanse conservatieve Partido Popular. Die was op zoek naar een nieuwe leider nadat Mariano Rajoy begin juni als premier afgezet was door het parlement en daarna ook opstapte als partijvoorzitter.

Dat neemt niet weg dat de PP nog altijd de grootste partij in het Spaanse parlement is, al heeft ze sinds de laatste verkiezingen geen absolute meerderheid meer. Volgens de peilingen zou de partij fors verliezen als er nu verkiezingen moesten komen en dat is niet uit te sluiten, want Spanje wordt nu geregeerd door de socialistische premier Pedro Sanchez, maar ook diens steun in het parlement is uiterst wankel.

Met Casado is er zeker geen meer pragmatische houding te verwachten, zeker niet tegenover het streven van Catalonië naar onafhankelijkheid of meer autonomie. Eerder had Casado al geopperd dat Spanje uit de Schengenzone moest stappen als de gevluchte Catalaanse ex-premier Carlos Puigdemont door Duitsland niet zou overgeleverd worden.

Meest gelezen