Videospeler inladen...

Van "eersteklas begrafenis" over "onaanvaardbaar" tot "tevreden": de reacties op het afvalplan lopen fel uiteen

De reacties op het afvalplan van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) lopen zachtst gezegd sterk uit elkaar. Oppositiepartijen Groen en SP.A spreken respectievelijk van een "eersteklas begrafenis" en "ronduit ontgoochelend". Aan de andere kant van de pool juichen ondernemersorganisatie het plan dan weer wél toe.

Het afvalplan van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is klaar. Samenvattend: het statiegeld op blikjes en plastic flessen komt er voorlopig nog niet, in de winkels mogen er geen gratis plastic kassazakjes meer uitgedeeld worden en er mag méér in de pmd-zak. 

Maar de reacties op het plan zijn op zijn minst verdeeld te noemen. We lijsten ze even voor u op. 

Groen: "Statiegeld krijgt eersteklas begrafenis"

Groen klinkt hard in zijn kritiek: "Statiegeld krijgt een eersteklas begrafenis", vertelt Björn Rzoska. "Minister Schauvliege kondigde in 2014 al aan dat na onderzoek in 2018 een definitieve beslissing zou genomen worden. De Vlaamse overheid zal het statiegeld niet invoeren ondanks de vraag van een overweldigende meerderheid van de Vlamingen. Je moet maar even in een willekeurige berm kijken in Vlaanderen om te zien hoe wereldvreemd het is om een afvalplan zonder statiegeld voor te stellen."

Je moet maar even in een willekeurige berm kijken in Vlaanderen om te zien hoe wereldvreemd het is om een afvalplan zonder statiegeld voor te stellen

Björn Rzoska

Toch ziet Groen ook enkele positieve punten: "Er komt een verbod op plastic zakjes en op evenementen zal het gebruik van herbruikbare bekers verplicht worden."

SP.A: "Dit afvalplan kan de vuilbak in"

Ook bij SP.A zijn ze "ronduit ontgoocheld". "Het is geen oplossing tegen zwerfvuil. Ze heeft duidelijk de plannen van de loby moeten slikken", klinkt het. Volgens fractieleider Joris Vandenbroucke is er maar één conclusie: "Het zwerfvuil blijft ook de komende vijf jaar liggen op onze stranden en wegen."

Maar één conclusie: het zwerfvuil blijft ook de komende vijf jaar liggen op onze stranden en wegen

Joris Vandenbroucke - fractieleider SP.A

Hij wordt daarin bijgetreden door Vlaams parlementslid en kustburgemeester Steve Vandenberghe. "Dit afvalplan kan de vuilbak in", klinkt het fors. "De Vlaamse regering kiest resoluut voor een verdere vervuiling van Vlaanderen. Zwerfvuil kost ons handenvol geld en de Vlaming ergert er zich dood aan. Het zwerfvuil zal blijven liggen op onze stranden en wegen. Deze beslissing zijn veel woorden met weinig impact."

Vlaams Belang: "Flauw compromis"

Vlaams Belang heeft over de hele lijn kritiek op het akkoord. "Het afvalplan is met de afgesproken proefprojecten inzake statiegeld een wel erg flauw compromis tussen N-VA en Open VLD enerzijds en CD&V anderzijds."

Bond Beter Leefmilieu: "Geen duidelijke zwerfvuildoelstelling"

Ook het Bond Beter Leefmilieu is teleurgesteld. "Hoewel het plan vertrekt van een aantal goede principes, beantwoordt het plan niet aan de verwachting om eindelijk echt komaf te maken met het zwerfvuil. De bal ligt net als de voorbije decennia in het kamp van de verpakkingsindustrie."

De bal ligt net als de voorbije decennia in het kamp van de verpakkingsindustrie

Bond Beter Leefmilieu

De regering schuift volgens hen heel wat beslissingen voor zich uit. "We zien geen duidelijke zwerfvuildoelstellingen, en pas tegen eind 2023 wordt het beleid opnieuw geëvalueerd. Indien de industrie de te zwakke doelstelling niet haalt, zou pas de regering na de volgende regering een statiegeldsysteem invoeren. Dat is onaanvaardbaar."

Ondernemersorganisaties wél positief over afvalplan

Bij de ondernemersorganisaties in ons land daarentegen wordt wel positief gereageerd op het uitblijven van het statiegeld.

Unizo vreesde dat de kleinhandel zou worden opgezadeld met een "duur en omslachtig statiegeldsysteem". "We zijn tevreden dat de Vlaamse regering ervoor gekozen heeft om alle belanghebbende partijen in het bad te trekken om de strijd tegen het zwerfvuil aan te gaan. Ook de bedrijven nemen hierin hun verantwoordelijkheid."

Tevreden dat alle belanghebbende partijen in bad getrokken worden

Unizo

Bij Comeos, de federatie voor de distributiesector klinkt hetzelfde geluid: "We zijn blij dat de Vlaamse regering kiest voor een totaalaanpak die een oplossing biedt voor alle verpakkingen."

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) laat weten: "Dit is niet alleen positief voor de consument die niet opgezadeld wordt met het meenemen van de lege plastic flesjes en drankblikjes naar de winkel, maar vooral voor de handelaar. Die wordt daardoor niet opgezadeld met bijkomende kosten en lasten." 

Over het totaalverbod op gratis plastic kassazakjes is NSZ minder te spreken, net omdat er geen stimulans aanhangt voor herbruikbare tassen. "Die beloning zou nochtans verantwoord zijn omdat handelaars op die manier zorgen voor een belangrijke mentaliteitsswitch bij hun klanten."

Meest gelezen