IAN HOOTON/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Seks op 14 niet langer strafbaar: "Weerspiegeling van de realiteit"

Seks op 14 jaar zal niet meer strafbaar zijn. De voorwaarden? Het leeftijdsverschil mag niet groter zijn dan vijf jaar én er mag geen sprake zijn van een machtsrelatie. Zo zal het in het nieuwe Strafwetboek staan. Vlaams expertisecentrum Sensoa is tevreden: "Het is een weerspiegeling van de realiteit."

Een hele resem veranderingen zijn er doorgevoerd in het nieuwe Strafwetboek: sommige misdrijven verdwijnen, anderen komen erbij of worden verzwaard. Een van de aanpassingen is dat een jongere al op 14 jaar toestemming kan geven voor een seksuele relatie. Tot nu lag die leeftijdsgrens op 16 jaar.           

Seks op 14 jaar zal dus niet langer strafbaar zijn, maar er zijn wél voorwaarden aan verbonden. Zo mag de partner maximum 5 jaar ouder zijn en mag er geen machts- of vertrouwensrelatie - denk aan een trainer of een leerkracht - zijn tussen de twee. 

"Wet dateerde van begin 1900, intussen is de realiteit veranderd"

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, is tevreden. "We zijn vragende partij geweest voor de aanpassingen. De wet dateerde van begin jaren 1900, intussen is de realiteit wel wat veranderd", zegt Erika Frans. 

"Het is een realiteit dat een jongere van 15 wel eens een relatie heeft met iemand die vijf jaar ouder is. En dat dat dan een keuze is. Dat is een weerspiegeling van de realiteit." Wel benadrukt ze dat de leeftijdsgrens nog altijd een beschermende voorwaarde is. "Een 15-jarige zal niet zomaar met de 40-jarige buurman in bed kunnen duiken zonder dat dat gevolgen zal hebben. En op het moment dat er sprake is van verkrachting blijft de wet gewoon geldig."

Meest gelezen