Videospeler inladen...

Defilé in teken van herdenking WOI, Civiele Bescherming ontbreekt uit protest

De nationale feestdag van 21 juli is niet compleet zonder het militaire en burgerlijke defilé. Dit jaar stond het defilé in teken van de herdenking van WOI en 5 jaar koning Filip. De Civiele Bescherming ontbrak in het defilé. De vakbonden wilden zo hun onvrede tonen met de hervorming van hun dienst. 21 juli werd ingezet met de Te Deum- viering in de Brusselse Sint-Michiel en Sint-Goedele kathedraal.

Het defilé startte traditiegetrouw met een schouwing van de troepen door de koning in de Wetstraat. Nadien, rond 16 uur, startte het militaire defilé. Een klassiek defilé, met onder meer troepen te voet, een gemotoriseerde colonne en een luchtdefilé met de 40e verjaardag van de F-16's.

Er was ook het burgerlijke defilé met onder meer de politiediensten, de brandweer en de douane en accijnzen. Door het ontbreken van de Civiele Bescherming was het burgerlijke defilé wel een stukje korter.

Het defilé bevatte verschillende verwijzingen naar de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Zo nam er aan het militaire defilé bijvoorbeeld een groep 'Living History' deel. Zij toonden militairen en materieel van 100 jaar geleden. In de internationale troepen die deelnamen, zitten ook afstammelingen van oudstrijders. En de brandweer toonde een manuele brandblusser die ook gebruikt werd in WOI.

Speciaal voor het vijfjarig koningschap van koning Filip werd het defilé muzikaal afgesloten met optredens van Jo Lemaire en Ozark Henry, begeleid door de verschillende muziekkapellen. Helemaal aan het slot volgden nog de traditionele Europese hymne en natuurlijk het Belgische volkslied.

Te Deum

Het Te Deum was het begin van de festiviteiten voor de nationale feestdag. Het vorstenpaar werd bij aankomst luid toegejuicht en nam na afloop van de plechtigheid ruim de tijd om het talrijk opgekomen publiek te begroeten. Koningin Mathilde deed dat in het gezelschap van kroonprinses Elisabeth, die ook op heel wat belangstelling mocht rekenen.

Het Te Deum werd bijgewoond door premier Michel (MR) en ministers Kris Peeters (CD&V), Didier Reynders (MR), Koen Geens (CD&V) en Steven Vandeput (N-VA).

Vooral de premier oogstte bij zijn aankomt applaus uit het publiek, dat rijendik op het voorplein van de kathedraal stond. Volgens de Brusselse politie ging het om zowat 500 mensen, van wie er verschillende met Belgische vlaggen zwaaiden en sommigen uitgedost waren in de nationale driekleur.

VRT NWS-verslaggever  Pascale Mertens was er ook bij:

Videospeler inladen...

Meest gelezen