Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Toch een staakt-het-vuren in de Gazastrook na zware Israëlische aanvallen?

Volgens de Palestijnse islamistische groepering Hamas is er een bestand van kracht geworden met Israël. Dat land had eerder zware aanvallen uitgevoerd op wat het militaire doelwitten in de Gazastrook noemt. Dat was een reactie op de dood van een Israëlische soldaat.

De voorbije dagen was er al flink over en weer geschoten tussen Palestijnse groepen in de Gazastrook en het Israëlische leger, maar gisteren is die situatie helemaal geëscaleerd. Aanleiding was de dood van een Israëlische soldaat, die gewroken moest worden.

Israël heeft daarop niet minder dan 68 aanvallen met vliegtuigen en raketten uitgevoerd op wat het militaire doelwitten van de Palestijnse groepen Hamas en Islamitische Jihad noemt. Volgens Hamas zijn daarbij drie of vier leden gedood. Er zouden ook 120 Palestijnen gewond geraakt zijn.

Volgens Hamas zou er nu een bestand van kracht zijn na bemiddeling door Egypte en de Verenigde Naties. Israël heeft dat nieuws niet bevestigd, maar een woordvoerder van het leger zei wel dat de situatie in de Gazastrook nu snel terug normaal kan worden.

Als het bestand er komt, zou het al het de derde zijn tussen Hamas en Israël dit jaar, wat veel zegt over de duurzaamheid daarvan. Al maanden houden de Palestijnen protesten aan de grens met Israël en daarbij komt het vaak tot incidenten. Daarbij zouden al 140 Palestijnen gedood zijn. De Israëlische soldaat die gisteren is gesneuveld, was de eerste dode sinds de protesten begonnen en de eerste sinds de oorlog tussen Israël en Hamas in 2014.

Meest gelezen