Videospeler inladen...

Vuurwerk boven Brussel sluit viering nationale feestdag af

De feestelijkheden ter gelegenheid van de nationale feestdag zijn in Brussel afgesloten met een groot vuurwerk. Een hele dag lang is de Belgische nationale feestdag gevierd in de hoofdstad. Er was veel aandacht voor de Eerste Wereldoorlog en vijf jaar koning Filip op de troon.

De vuurwerkmeesters Van Cleemput hebben vrijdagavond zo'n 100.000 vuurwerkpijlen afgestoken voor de ogen van het koningspaar, en de verschillende duizenden mensen die zch op het Paleizenplein hadden verzameld. Het pyrotechnische spektakel, dat eindigde met een knipoog naar de Rode Duivels en de vijfde verjaardag van de eedaflegging van koning Filip als staatshoofd, betekende meteen de afsluiter van de nationale feestdag.

Het vuurwerkspektakel opende dit jaar met de muziek uit de populaire televisieserie "Game of thrones" en ging verder op de tonen van onder meer "Pearl Harbour" en "Chariots of fire". Net zoals vorig jaar waren de vuurwerkmeesters zich voor het spektakel gaan bevoorraden in Spanje.

"Het is elk jaar een grote eer om dit vuurwerk te mogen verzorgen en we doen dan ook ons best om de gelegenheid alle eer aan te doen", zegt Benoit Halein van vuurwerkmeesters Van Cleemput.

Als klap op de vuurpijl hadden de vuurwerkmeesters iets bijzonders in petto: de muur van het Paleis der Academiën werd helemaal rood gekleurd, een knipoog naar de Rode Duivels, terwijl op de tonen van "Oh happy days" op het dak van het paleis vijf vuurwerkfonteinen werden aangestoken, een verwijzing naar de vijfde verjaardag van de eedaflegging van koning Filip als staatshoofd.
 

Videospeler inladen...

Meest gelezen