Videospeler inladen...

Vlaamse regering rondt superministerraad af: compromis over afvalplan, maar geen statiegeld op blik en plastic

Na een marathonvergadering van zo'n 20 uur heeft de Vlaamse regering vanmorgen rond 6 uur haar superministerraad afgerond. De ministers hebben zich door de zowat 180 agendapunten geworsteld. Ook over het veelbesproken afvalplan is er een compromis, net als over het statiegeld op blik en plastic flessen. Dat laatste komt er vooralsnog niet. Het hele pakket werd vanochtend voorgesteld tijdens een persconferentie.

Het verpakkingsplan of afvalplan van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) stond officieel niet op de agenda, maar onder druk van N-VA en Open VLD werd het toch besproken. Er zou nu een akkoord zijn over een "ambitieus" plan met een ruim pakket aan maatregelen, gaande van een verbod op het gebruik van plastic zakjes, het verplichte gebruik van herbruikbare bekers op evenementen, scherpe doelstellingen voor de industrie...

Het statiegeld op blikjes en plastic flessen was nog een heikel thema. Ter herinnering: CD&V was voor de invoering, N-VA en Open VLD zagen het niet als dé oplossing voor het zwerfvuilprobleem. Een algemene invoering van statiegeld komt er niet. In het compromis staat dat dat er strengere normen komen voor de industrie, waar boetes op staan. Als na evaluaties blijkt dat ze zich niet aan de normen kan houden, zou er een systeem van statiegeld kunnen komen. 

Nog op de agenda: de betonstop en de boskaart. Wie een bouw- of industriegrond heeft en wil ontbossen, moet een vergunning vragen. Wordt die niet toegekend, dan krijgt de eigenaar een vergoeding van 100 procent van de waarde. Wie in overstromingsgebied waar ook niet meer gebouwd mag worden, krijgt ook een vergoeding van 100 procent.

Ook over het klimaat en de luchtkwaliteit zijn enkele belangrijke beslissingen gekomen. De invoering van een kilometerheffing zou naar 2020 verschuiven, naar de volgende Vlaamse regering dus. Er komen ook stimulansen om meer lage-emissiezones in te voeren.

Tot slot enkele opvallende beslissingen over duurzame en hernieuwbare energie. Vanaf 2021 moet de verkoop van nieuwe stookolieketels stoppen. En nog vanaf 2021 mogen nieuwe woningen in nieuwe verkavelingen niet meer worden aangesloten op het aardgasnet. Het aandeel zonne-energie moet in 10 jaar tijd verdubbelen, wat neerkomt op 2 zonnepannelen per Vlaming.

Minister-president Bourgeois is tevreden

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageert tevreden: "We hebben onder andere een belangrijk akkoord kunnen sluiten over een aantal bepalende dossiers voor de omslag naar een proper, duurzaam en koolstof arm Vlaanderen. Zo is er een akkoord bereikt over onder andere het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, Vlaams Energie- en Klimaatplan, Luchtkwaliteitsplan, Verpakkingsplan en Decreet Basisbereikbaarheid".

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen