Videospeler inladen...

Zwerfvuil en verpakking 2.0: wat heeft de Vlaamse regering in petto?

Een van de onderdelen van het akkoord dat de Vlaamse regering afgelopen nacht bereikt heeft, is het veel besproken afvalplan of verpakkingsplan. Daarover is de voorbije weken en maanden fel gediscussieerd. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) heeft nu "een ambitieus plan met scherpe doelstellingen" klaar. Opvallende maatregelen: statiegeld op blikjes en plastic flessen komt er voorlopig niet, er mag meer in de pmd-zak, en in winkels mogen geen gratis plastic zakjes meer uitgedeeld worden.

Iedereen is het er over eens dat er iets moet gebeuren aan het probleem van zwerfvuil. Een van de voorstellen die op tafel lagen: de algemene invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen, naar analogie met het statiegeld op glazen verpakkingen. CD&V was voor, Open VLD en de N-VA zagen het niet als dé oplossing.

Het statiegeld komt er -voorlopig- niet. In de plaats daarvan komen er een hele reeks maatregelen die het gebruik en de verspreiding van plastic in het milieu moeten verminderen. Een greep uit het aanbod:

  • Handelaars mogen geen gratis plastic kassazakjes meer uitdelen
  • De Vlaamse overheid en de lokale besturen zullen geen niet-herbruikbaar cateringmateriaal zoals plastic bekers, borden en bestekken meer gebruiken, zowel in de eigen werking als bij evenementen die ze organiseren
  • Op evenementen mogen geen eenmalige drankverpakkingen meer gebruikt worden, denk aan plastic bekers
  • Op groenten en fruit mogen geen stickers meer staan, tenzij ze een functionaliteit hebben (versheidsdatum, scancode) of wettelijk verplichte informatie bevatten

De nieuwe maatregelen zouden vanaf 1 januari 2019 moeten ingaan.

Meer soorten plastic in de pmd-zak, meer recycleerbare en herbruikbare verpakkingen

Daarnaast is er ook een "verpakkingsplan 2.0", waarmee Vlaanderen de strijd aanbindt met de "plastic soep". In dat plan staan zes uitgansgpunten:

  •  Overbodig gebruik van verpakkingen vermijden
  • Verpakkingen zo milieuvriendelijk mogelijk maken
  • Recycleren waar mogelijk
  • Zwerfvuil vermijden
  • Kosten verdelen om de juiste stimulansen te geven
  • Een eenvoudig en slagvaardig beleid organiseren

Schauvliege gaat uit van het principe "de vervuiler betaalt" en formuleert scherpe doelstellingen voor de verpakkingsproducenten. Tegen 2022 moet bijvoorbeeld 90 procent van de drankverpakkingen worden ingezameld en gerecycleerd, tegen 2025 95 procent van alle huishoudelijke verpakkingen. Worden die doelstellingen niet gehaald, dan volgen forse boetes. Als ze in 2023 nog altijd niet in orde zijn, moet de sector zelf een statiegeldsysteem organiseren, of een veralgemeend beloningssysteem.

Om die doelstellingen te bereiken, zal je binnenkort meer soorten plastic verpakkingen en folies in de pmd-zak mogen stoppen. Bovendien moeten producenten ook aandacht besteden aan wat heet "ecodesign": verpakkingen zo ontwerpen dat ze volledig recycleerbaar of herbruikbaar zijn.  

Er komen ook al proefprojecten met beloningssystemen. Dat werkt niet met een waarborg, maar wordt veeleer een variant van de "papierslagen", waarbij jeugdverenigingen of sportclubs zwerfvuil inzamelen tegen een bepaalde beloning.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen