Videospeler inladen...

Stadsbestuur blikt tevreden terug op Gentse Feesten: "Dit was een topeditie"

Het stadsbestuur van Gent blikt al tevreden terug op de Gentse Feesten die stilaan ten einde lopen.  Zaterdag kwamen maar liefst 200.000 bezoekers feesten in Gent. Feestenburgemeester Christophe Peeters (Open VLD)  spreekt van een "waanzinnige topdag" en een topeditie van het tiendaagse stadsfestival. Hij belooft ook dat de Feesten gratis zullen blijven.

Met 200.000 bezoekers op zaterdag bereikten de Feesten een hoogtepunt. "200.000 bezoekers, dat is meer dan de 150.000 mensen die de Gentse Feesten bezochten op dezelfde dag in 2017, en 25.000 bezoekers meer dan tijdens de nationale feestdag in 2017", zegt Christophe Peeters. "Een waanzinnige topdag! Het was bijzonder druk, maar alles is ook bijzonder goed verlopen."

Door de volkstoeloop moesten zaterdag de pleinen in de Gentse binnenstad wel een aantal keren worden afgesloten. Dat was onder andere bij het concert van Het Zesde Metaal het geval, op het Boomtown-festival. 

Fietsers en bekers

Schepen Peeters is niet blind voor de dingen die dit jaar niet helemaal vlot verliepen.  "We moeten werken op de fietsers in de feestenzone en kijken naar een eenvormiger systeem van drankbekers zodat er minder verwarring is over welke beker er op welk plein kan worden ingeleverd", somt Peeters een aantal werkpunten op.

"Maar de klachten over overlast zijn weg en dat evenwicht moeten we bewaren, zodat de Feesten leefbaar blijven voor de bewoners. We hebben een fantastisch publiek. De Gentse Feesten zijn uniek: er zijn nergens zoveel mensen zonder dat er miserie is."

Gratis

In een gesprek met VRT NWS verzekert Peeters dat de Feesten ook in de toekomst gratis zullen blijven.  “De stadskas geeft 2,5 à 3 miljoen euro aan de Feesten. Dat is omgerekend 2 euro per bezoeker. Voor dat bedrag kan je het karakter van de Gentse Feesten niet de nek omwringen", vindt de Feestenburgemeester.

"We gaan het gratis houden, maar ik hoop dat de mensen die naar de Gentse Feesten komen dat ook goed beseffen en niet de frigoboxtoerist komen uithangen en eigen blikjes meebrengen, maar op de pleinen drank kopen. Want het is met de opbrengst daarvan dat de artiesten en het hele programma van de Feesten betaald worden. Als we dat doen, kunnen we de Gentse Feesten ook de komende 175 jaren gratis houden."

Grote getallen

De Lijn vervoerde zaterdag 53.300 reizigers. "Dat is 27,6 procent of 11.521 reizigers meer dan diezelfde dag vorig jaar, toen er 41.779 reizigers werden vervoerd. Hiermee overstijgt De Lijn de topdag -de nationale feestdag op vrijdag- van vorig jaar, waarop toen met 50.264 reizigers voor het eerst de kaap van 50.000 reizigers overschreden werd."

Het Rode Kruis en Vlaamse Kruis verzorgden zaterdag 233 bezoekers, 16 personen moesten voor verzorging naar het ziekenhuis. "Dat is een bezoeker op de 900 à 1.000 bezoekers van de Feesten, dat is een normaal gemiddelde."

Verloren camera

170 feestvierders kregen een GAS-boete voor wildplassen, 20 voertuigen werden getakeld. Er werden 31 aanhoudingen verricht, waarvan 18 voor het verstoren van de openbare orde, 3 voor openbare dronkenschap. 49 verloren voorwerpen vonden hun weg naar de Gentse politie.

"Daaronder het duurste ooit", vertelt politiewoordvoerder Matto Langeraert. "Een cameraman van VTM had na het Te Deum zijn camera vergeten, met een waarde van zo'n 5.000 euro." Na teruggave van de camera, trakteerde de dankbare cameraman de politie op pralines.

Meest gelezen