AFP or licensors

Bannon, ex-adviseur van Trump, plant populistische beweging in Europa

Steve Bannon, de controversiële ex-adviseur van president Donald Trump en boegbeeld van radicaal rechts in de VS, richt zich volgens mediaberichten nu op Europa. Hij wil een beweging ('The Movement') oprichten en daarmee een rechtspopulistische revolutie ontketenen voor de verkiezingen in het Europees parlement in de lente van 2019. Dat meldde het nieuwsportaal Daily Beast vrijdag lokale tijd.

De 64-jarige politicus plant na de tussenverkiezingen in de VS begin november de helft van zijn tijd in Europa door te brengen.

Bannon streeft naar een "rechtspopulistische supergroep" in het Europees parlement waar, na de verkiezingen van 2019, tot een derde van de afgevaardigden deel van zou moeten uitmaken. Een verenigd blok van die omvang kan het parlementair proces ernstig verstoren en Bannon enorme invloed binnen de populistische beweging geven, klinkt het voorts.

Verwacht wordt dat Bannon zijn hoofdkwartier in Brussel vestigt. Doel is "gewiekste groepen" van rechtspopulisten te helpen, die vaak zonder professionele politieke structuren of aanzienlijke budgetten opereren. Ondersteuning zal onder andere gegeven worden bij het verzamelen van gegevens, peilingen, doelgerichte berichten en het uitpluizen van denktanks. Voorlopig zijn tien medewerkers gepland die na 2019 zouden uitgebreid worden tot vijfentwintig.

Bannon wil naar verluidt een tegengewicht vormen voor de Amerikaanse investeerder George Soros, wiens steun aan liberale organisaties veel impact heeft. Volgens The Daily Beast zou Bannon vorig jaar gesprekken gevoerd hebben met Europese rechtse organisaties en figuren zoals onder anderen de voormalige partijleider van het eurosceptische Ukip, Nigel Farage, en leden van Marine Le Pen's National Alliance -het vroegere Front National Front- tot de Hongaarse premier Viktor Orban en Poolse populisten.

De Amerikaanse president Donald Trump had Bannon tijdens zijn verkiezingscampagne van 2016 benoemd tot chef-strateeg en na de verkiezing tot de hoofdadviseur van het Witte Huis gebombardeerd. Vanwege meningsverschillen met de staf van het Witte Huis stapte hij in augustus vorig jaar op.

Meest gelezen