Brexit: "Zonder handelsakkoord weigeren de Britten om Europa een miljardenvergoeding te betalen"

De nieuwe Britse minister voor Brexit Dominic Raab geeft kort na zijn aantreden de Europese Unie een schot voor de boeg. Als er geen handelsakkoord is tegen de brexit, dan zal Londen weigeren om de beloofde vergoeding van 43 miljard euro te betalen aan Europa, luidt het.

Dominic Raab is onlangs David Davis opgevolgd als Britse minister voor de Brexit. Davis kon zich niet vinden in het plan van premier Theresa May voor een "zachtere brexit". Raab wel, maar hij wil de EU blijkbaar ook duidelijk maken dat hij niet met zich zal laten sollen.

In een interview met de zondagskrant The Sunday Telegraph zegt Raab dat het artikel 50 van het EU-verdrag -dat de uitstap uit de Unie bepaalt- vereist dat er een kader moet zijn voor de toekomstige relatie tussen de uittredende lidstaat en de EU. Als er in dit geval geen handelsakkoord tussen Londen en Brussel is bij de brexit, dan zal de Britse regering volgens Raab weigeren om de beloofde 43 miljard euro vergoeding voor die brexit te betalen.

De verklaringen van Raab zullen zeker niet goed vallen bij de EU, maar gaan ook in tegen eerdere uitspraken van minister van Financiën Philip Hammond. Die had eind vorig jaar laten weten dat Londen niet zomaar van die verplichting van een brexitvergoeding zou kunnen afstappen. Dat zou Groot-Brittannië volgens Hammond niet tot een geloofwaardige partner voor internationale akkoorden maken.

Als er geen regeling getroffen wordt tussen de Britse regering en de Europese Unie, dan dreigt het Verenigd Koninkrijk bij een brexit zonder een enkel handelsakkoord uit de Unie te vallen. Dat zou erg nadelige economische gevolgen kunnen hebben. Het VK zou dan op termijn wel handelsakkoorden met bijvoorbeeld de VS, Canada, Australië, China of India kunnen sluiten, maar dan wel vanuit een erg zwakke positie. Tegelijk zou het VK handelsbarrières zien ontstaan met de Europese markt en zou Londen niet langer kunnen profiteren van handelsakkoorden die Europa met derde landen of blokken gesloten heeft.

Meest gelezen