imago/Michael Trammer

Duizenden demonstreren in München tegen asielbeleid van CSU

In München zijn zondag, ondanks de regen, duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de verrechtsing van de politiek en samenleving. Onder het motto "#ausgehetzt - Samen tegen de politiek van de angst", was de demonstratie vooral gericht tegen het asielbeleid van de CSU, de zusterpartij van de CDU van kanselier Angela Merkel. Volgens de politie waren er zo'n 25.000 deelnemers, de organisatoren telden er dubbel zoveel.

Verschillende organisaties hadden opgeroepen om te betogen, onder meer vakbonden, culturele verenigingen en kerkelijke groepen. De organisaties verwijten CSU-chef Horst Seehofer, de Beierse premier Markus Söder en CSU-fractievoorzitter Alexander Dobrindt "een onverantwoorde politiek van verdeeldheid" te voeren. Niet alleen door de extreemrechtse AfD neemt haat en discriminatie in de samenleving toe, luidde het. "We verzetten ons tegen de ruk naar rechts in de samenleving en bij de overheid, en de beperking van onze vrijheden en de aanval op mensenrechten."

Opmerkelijk: de CSU had zondagochtend een tegenoffensief georganiseerd. Overal in München hingen borden met de opdruk "Ja voor politiek fatsoen, neen tegen #ausgehetzt. Beieren laat zich niet ophitsen!".

Meest gelezen