Videospeler inladen...

Onderhandelingen regering-Michel gewikt en gewogen: "Constructieve geluiden, maar genoeg werk aan de winkel"

De regering-Michel zwoegt in kasteel Hertoginnedal momenteel nog op enkele moeilijke dossiers - denk aan de begrotingscontrole, de arbeidsdeal, maar ook bijvoorbeeld de opvolger van de F16's. VRT NWS-Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch wikt en weegt de onderhandelingen in vier vragen en antwoorden. "We horen dat de sfeer constructief is. Maar werk genoeg voor de komende uren en wellicht dagen."

In navolging van de Vlaamse regering is nu ook de federale regering aan een marathonvergadering begonnen, in de hoop nog enkele dossiers vóór het zomerreces rond te hebben. 

Videospeler inladen...

Van de Looverbosch: "21 juli, onze nationale feestdag was een speciale dag. Om te beginnen was de Vlaamse regering bevallen van een heleboel moeilijke dossiers. In de namiddag was dan het grote defilé, en van dat defilé maakte de federale regering op haar beurt gebruik om alle topministers - die toch mee op de tribune zitten - ’s avonds bijeen te roepen in Hertoginnedal om verder te praten over de begroting en over een aantal moeilijkere dossiers."

Videospeler inladen...

Waarom Hertoginnedal? "Het kasteel dat een eindje buiten Brussel ligt, wordt vaak gebruikt door de regering om discreet te kunnen onderhandelen. In de Wetstraat kunnen journalisten iemand gemakkelijk te voet betrappen; in Hertoginnedal is dat veel moeilijker. De kans is dan ook kleiner dat de excellenties een dodelijk zinnetje lossen waardoor de sfeer binnen in dat kasteel compleet verpest kan worden." 

In Hertoginnedal is de kans kleiner dat de excellenties een dodelijk zinnetje lossen waardoor de sfeer binnen in dat kasteel compleet verpest kan worden 

Videospeler inladen...

De dossiers die op de plank liggen, zijn dan ook niet van de minste. "Klassiek is natuurlijk de begrotingscontrole: 2,6 miljard dit jaar. Dat lijkt een hele zware oefening, maar toch horen we dat de sfeer daarover constructief is. Men wil wat technische correcties doorvoeren, wat cijfertjes naar beneden halen en voor het overige zal dat allemaal best meevallen."

Klassiek is natuurlijk de begrotingscontrole: 2,6 miljard dit jaar. Dat lijkt een hele zware oefening, maar toch horen we dat de sfeer daarover constructief is

"Men hoopt onder meer wat miljoenen te vinden via de beruchte arbeidsdeal. Wat is dat nu? Er is een grote krapte op de arbeidsmarkt, de vraag is: hoe kunnen we het aantal werklozen beter naar die arbeidsmarkt sturen en hoe kunnen we oplossingen vinden voor de beruchte knelpuntberoepen? En dan kijkt iedereen met begerige ogen naar dat dure stelsel SWT – het oude brugpensioen – dat nu door minister van Werk Kris Peeters (CD&V) opnieuw is toegekend voor de mensen van Carrefour. Tot grote ergernis van Open VLD en N-VA, die dat stelsel liefst zo vlug mogelijk zouden zien verdwijnen."

Een ander lastig pakket, zo vertelt Van de Looverbosch, zijn de uitkeringen voor werklozen. "Open VLD en N-VA zouden niet liever willen dan die in de tijd te beperken, maar daar stuiten ze op een njet van CD&V." Het compromis? "De uitkeringen geleidelijk laten verminderen. Daar komt dan het plan-Peeters op de proppen. Die heeft nu een voorstel om de uitkeringen voor werklozen in het begin iets hoger te leggen maar ze dan wel vlugger te laten dalen, zodanig dat de mensen flink worden aangepord om sneller op zoek te gaan naar werk."

Videospeler inladen...

En dan zijn er nog een paar aardigheidjes waar de federale regering zich over buigt.

Nummer 1: de vervanging van de F-16's. "Dat dossier zou bij minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) volledig klaar zijn. Het huiswerk is af, dus de enige vraag is: zitten alle coalitiepartners op dezelfde lijn en is dat nu beslissingsrijp? In theorie hebben ze nog de tijd tot half oktober, maar dan zijn het gemeenteraadsverkiezingen. Als men dan zo’n moeilijk dossier in die woelige dagen zou moeten beslissen, wordt dat heel lastig. Zeker met het oog op de campagne. Dus wie weet beslist men ineens ook over de F-16's.

Nummer 2: de beruchte vierde speler op de telecommarkt. "De mobiele netwerken liggen nu bij Proximus, Telenet en Orange. Minister van Telecom De Croo (Open VLD) wil daar graag een vierde speler bij, om de liberalisering wat groter te maken en de prijzen te doen dalen. Vraag is of dat ook lukt."

Nummer 3: de staatsbank, nu nog van Belfius. "Die is nu volledig in handen van de staat, maar ook daar is de vraag groot om een deel te privatiseren."

"Je ziet: werk genoeg aan de winkel voor de komende uren en wellicht de komende dagen." 

Werk genoeg aan de winkel voor de komende uren en wellicht de komende dagen

Meest gelezen