Een versie van "Museum of the Moon" wordt momenteel tentoongesteld in de Water Cube (olympisch zwembad) in Peking.
MyMoon.org

Gigantische replica van de maan vermist: "Zijn het de Minions of is het toch de post?"

De maan verliezen, de Britse kunstenaar Luke Jerram weet hoe het voelt. Zijn installatie "Museum of the Moon", een gigantische replica van de maan, is verloren geraakt, ergens onderweg van Bristol naar Oostenrijk. Vermoedelijke verantwoordelijke: het koerierbedrijf TNT, dat zegt de zaak te onderzoeken. Al zijn de verwijzingen naar de Minions niet van de lucht.

Luke Jerram uit Bristol creëert beelden, installaties en performance art die hij over de hele wereld tentoonstelt. In 2016 maakte hij "Museum of the Moon", een gigantische replica van de maan. De zwevende bol heeft een doorsnede van 7 meter en is 1,5 miljoen keer kleiner dan the real thing. Elke centimeter van de kunstmaan staat voor 5 kilometer op de echte maan, je ziet dus heel gedetailleerd het maanoppervlak.

De feeërieke installatie wordt van binnen uit verlicht, er is muziek te horen, en ze wordt op verschillende plaatsen in de hele wereld tentoongesteld, zowel op binnenlocaties als in openlucht. Zo was de maan in februari nog te zien op het Lichtfestival in Gent, in augustus en september zou het de beurt zijn aan het Theater op de Markt Festival in Hasselt en Cirk! in Aalst.

Deze zomer maakt de maan een rondreis door Europa. Afgelopen week  stuurde Jerram het kunstwerk vanuit Bristol veilig ingepakt naar Lienz, in Oostenrijk. Alleen weet niemand op dit moment blijkbaar waar de maan is. Koerierbedrijf TNT zegt de zaak te onderzoeken.

(lees verder onder de tweet)

"Zitten de Minions er voor iets tussen?"

Jerram verwoordt het op zijn Facebookpagina vrij dichterlijk: "I'm certainly not over the moon about this!" (vrij vertaald: ik ben niet in de wolken, nvr). En ook de verwijzingen naar "Despicable Me" ("Verschrikkelijke ikke"), de animatiefilm waarin het hoofdpersonage Gru met zijn Minions het plan opvat om de maan te stelen, zijn niet van de lucht.

Toch kan Jerram er niet bepaald om lachen. "Dit heeft grote gevolgen voor al die mensen die ernaar uitkeken om het werk te bewonderen. En dat lukt nu niet omdat het ergens in een of andere opslagplaats ligt. We hebben momenteel geen reserve liggen. TNT mag wel eens uit zijn pijp komen", luidt het bij BBC.

Voor Museum of the Moon baseerde Jerram zich op satellietbeelden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Ook de University of Bristol en het UK Space Agency werkten eraan mee.

Onlangs nog creëerde Jerram een gelijkaardige replica van de aarde, die toont hoe onze planeet eruit ziet vanuit de ruimte. Dat kunstwerk werd onlangs voorgesteld op een kunst- en wetenschapsfestival in Cheshire.

Herbekijk: "Museum of the Moon" op het Lichtfestival in Gent

Videospeler inladen...
Facebook/Luke Jerram

Meest gelezen