Videospeler inladen...

KMI stuurt hittewaarschuwing uit: vrijdag tot 34 graden

Het weerinstituut KMI zendt vandaag een hittewaarschuwing uit, want het wordt tropisch warm de komende dagen. Vanaf dinsdag stijgt het kwik tot boven de 30 graden, met een piek van 34 graden op vrijdag, "en het einde van de hittegolf is absoluut nog niet in zicht", voorspelt VRT-weerman Frank Deboosere.

Het KMI heeft een code oranje ingesteld vanaf dinsdag voor alle Vlaamse provincies, behalve West-Vlaanderen. Vanaf woensdag geldt code oranje voor heel Vlaanderen, behalve de kust.

Het KMI raadt aan om bij zulke hoge temperaturen regelmatig water te drinken, licht verteerbaar voedsel te eten en lichtere kleding te dragen. Overdag zoekt men best zo veel mogelijk de schaduw op en door ramen en deuren gesloten te houden, kan men de warmte enigszins buiten houden.

Nu zijn we pas echt vertrokken voor een periode met uiterst warm weer. Wat zeg ik? Tropisch zomerweer

Frank Deboosere

Vandaag was het alvast warm en zonnig met maxima van 23 graden aan zee tot 30 graden in de Kempen. Ook morgen verwacht het KMI rustig en droog weer met afwisselend zon en wolkenvelden, en temperaturen tussen 24 en 28 graden.

"En de komende dagen blijft het hetzelfde liedje van de voorbije weken en maanden", zegt Frank Deboosere. "In het tweede deel van de week vormt zich een nieuw hogedrukgebied boven Scandinavië. Daardoor zijn we pas echt echt vertrokken voor een periode met uiterst warm weer. Wat zeg ik? Tropisch zomerweer."

Stijgende lijn

Deboosere: "De temperaturen gaan de komende dagen in stijgende lijn, met dinsdag, in het centrum van het  land maxima van 30 graden." De weerman vreest dat het de komende week ook 's nachts moeilijk slapen wordt, want het kwik zal 's nachts amper onder de 20 graden zakken. 

De maximumtemperatuur gaat vrijdag pieken op 34 graden, "en in de Kempen kan het nog enkele graden warmer worden", aldus de weerman.  Zaterdag komt er dan mogelijk een relatieve afkoeling, met maxima van zo'n 28 graden.

Wat is een hittegolf?

"We gaan dus richting een heuse hittegolf", besluit Deboosere. Maar wat is een hittegolf? Daar bestaan verschillende definities voor. In België is daar sprake van als er in Ukkel minstens 5 dagen na elkaar een maximumtemperatuur van 25 graden of meer gemeten wordt. Drie van die dagen moeten een maximumtemperatuur hebben van 30 graden of meer.

"Aan die voorwaarden zullen we vanaf donderdag voldoen en het einde van de hittegolf is absoluut nog niet in zicht", voorspelt de weerman. Op zijn website lijst Deboosere de hittegolven van de 20e en 21e eeuw op.

Ook interessant is het overzicht van het aantal tropische dagen, waarop de maximumtemperatuur 30 graden of meer bedraagt. De zomer van 1976 -jawel- voert de lijst aan met maar liefst 15 opeenvolgende tropische dagen.

Meest gelezen