Videospeler inladen...

Israël laat 800 Syrische burgers via de Golan ontsnappen naar buurland Jordanië

Via de bezette Golanhoogte heeft het Israëlische leger 800 Syrische vluchtelingen laten ontsnappen naar buurland Jordanië. Ze zullen nadien asiel krijgen in westerse landen. Onder de vluchtelingen zijn ook leden van de humanitaire organisatie Witte Helmen.

Het Syrische regeringsleger rukt ondanks een bestand al wekenlang op in het laatste rebellengebied in het zuiden van het land. Daarbij kwamen honderden vluchtelingen vast te zitten vlakbij de door Israël bezette Golan.

Israël weigerde aanvankelijk om die mensen binnen te laten, maar deed dat nu toch als onderdeel van een door westerse landen georganiseerde regeling. De Israëlische militairen lieten de 800 Syrische burgers doorheen de Golan naar buurland Jordanië trekken.

Daar zullen ze worden opgevangen in gesloten centra. Jordanië -dat al meer dan 650.000 Syrische vluchtelingen opvangt- wil hen slechts tijdelijk onderdak bieden. Binnen de drie maanden zouden de 800 Syriërs worden overgebracht naar Duitsland, Groot-Brittannië en Canada waar ze asiel zouden krijgen.

Onder hen zijn honderden leden van de humanitaire organisatie Witte Helmen en hun families. Die voeren in Syrië reddingsoperaties van burgers uit in oorlogsgebieden, maar worden geviseerd door de troepen van Bashar al-Assad. Het regime in  Damascus beschuldigt de Witte Helmen ervan "dat ze terroristen zouden helpen en chemische aanvallen uitvoeren".

Meest gelezen