AP2007

Malta neemt 19 bootvluchtelingen op die het in de Middellandse Zee gered heeft

Het is de eerste keer dat de kleinste lidstaat van de Europese Unie bereid is om een groep migranten op te nemen. Het feit dat het om een kleine groep gaat, speelt misschien een rol.

De boot met 19 vluchtelingen zou vertrokken zijn in Libië, maar in de buurt van Malta is het schip blijkbaar gezonken. Enkele marineschepen van Malta konden 17 mensen oppikken en hebben daarna nog lang gezocht naar een zwangere vrouw en een kind. Tenslotte zijn ook die gevonden.

Premier Joseph Muscat heeft aangekondigd dat die 19 mensen naar de hoofdstad La Valetta zijn overgebracht en dat ze in Malta mogen blijven. Het is uitzonderlijk dat het kleine Malta toestaat dat op zee opgepikte mensen er naartoe mogen, tenzij om dringende medische redenen.

De druk op het kleine land is toegenomen nadat de nieuwe Italiaanse regering een hard migratiebeleid is gaan voeren en niet langer toestaat dat schepen die vluchtelingen op zee oppikken, die in Italiaanse havens aan land brengen. Rome verwijst daarbij vaak naar Malta, maar dat land stribbelt tegen.