Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Pakistaanse leger wil dat Hooggerechtshof optreedt tegen rechter die militairen beschuldigt van inmenging in verkiezingen

Volgens rechter Siddiqui komt de militaire geheime dienst ISI tussen in rechtszaken om de stembusslag van volgende woensdag te manipuleren. De legertop pikt dat niet en eist dat het Hooggerechtshof optreedt tegen de rechter.

De voorbije maanden zijn er steeds meer klachten over ontvoeringen, arrestaties en showprocessen tegen journalisten, magistraten en politici die banden hebben met de Moslimliga (PML-N) van de vorig jaar afgezette premier Nawaz Sharif. Volgens die partij zitten de legertop en de beruchte geheime dienst ISI achter die intimidatie.

Zo mogen vier topfiguren van die partij niet meedoen aan de verkiezingen van volgende woensdag en is gisteren een vijfde tot levenslang veroordeeld wegens druggebruik.

Volgens rechter Shawkat Aziz Siddiqui uit de hoofdstad Islamabad zet de militaire inlichtingendienst ISI rechters en magistraten onder druk om uitspraken te doen tegen de Moslimliga en andere partijen. Zo zou besloten zijn om de gevangen ex-premier Nawaz Sharif en zijn dochter Maryam niet vrij te laten voor de verkiezingen. Die zijn veroordeeld wegens corruptie, maar kunnen beroep aantekenen en zouden op borgtocht vrij kunnen komen, maar dat zou niet gebeuren voor de verkiezingen van woensdag.

De legertop kan daar niet mee lachen en vraagt nu dat het Hooggerechtshof de gepaste maatregelen treft. Zo zou rechter Siddiqui beschuldigd worden van financieel geknoei met kosten voor zijn kantoorinrichting en zou hij dus zelf in het vizier van het gerecht kunnen komen. Het is overigens uitzonderlijk dat een rechter in Pakistan kritiek uit op het leger of de geheime dienst ISI.

Woensdag zijn er verkiezingen in Pakistan. De traditionele partijen van Nawaz Sharif en de familie Bhutto worden uitgedaagd door die van voormalig cricketspeler en populist Imran Khan die beweert een strijd tegen de corruptie te voeren. Imran Khan zou de steun van het leger en de geheime dienst ISI hebben.

Meest gelezen