Videospeler inladen...

Zwemmen in open water: dit zijn de gevaren

Veel mensen zoeken verfrissing tijdens deze warme dagen, maar gaan zwemmen in havendokken, vaarten en kanalen is verboden én vaak ook gevaarlijk. In ons land verdronken afgelopen weekend op die manier maar liefst drie mensen, in Nederland kwamen de afgelopen twee weken zeker al 5 mensen zo om het leven. "Het warme weer bedriegt, want ook vandaag geraak je in water snel onderkoeld", zegt Luc Van Den Broeck van de Vlaamse Reddingsfederatie. 

Enkele gevaren en regels op een rij

Zwemmen in bevaarbare waterlopen is strafbaar. "Op bevaarbare wateren is het verboden te zwemmen, er is gevaar voor voertuigen die voorbijkomen", legt Van Den Broeck uit. 

  • In een kanaal of een vaart kan je er op een bepaalde plek vaak wel in, maar aan de overkant kan je er veel moeilijker uit, bijvoorbeeld door een hoge boordkant. 
  • Wanneer je in het midden van het water in de problemen geraakt, is de kans klein dat iemand je er meteen uit kan halen.  Het is dus niet veilig.
  • De watertemperatuur in kanalen en vaarten is vaak maar 17 à 19 graden. Dat maakt het risico op directe onderkoeling zeer reëel. 

Het water in een kanaal is van aan de kant ook meteen erg diep in tegenstelling tot in een zwembad.  

Meest gelezen