Waarom Lukaku meer kent van reclame dan Simon Sinek

Fier zijn we. De Rode Duivels hebben brons gewonnen. Eindelijk die straffe ploeg uit '86 voorbijgestoken. Eindelijk Walter Capiau met "E viva Mexico" op de bank en ruimte voor het euforisch lied van de supporters zelf. En eindelijk hebben we - zonder erbij stil te staan - plaats gemaakt voor verschillende kleuren in plaats van enkel blonde krullen uit Brasschaat.

opinie
Sihame El Kaouakibi
Is ondernemer en oprichter van onder andere het jongerenproject Let's Go Urban en A Woman's View.

Laat ons even naar Lukaku kijken als merk, of als je wil, naar de hele ploeg Rode Duivels. Ze slagen erin België samen te brengen in een collectieve roes. Om samen te supporteren, te juichen en bier in de lucht te smijten na een goal. Bier dat dan spettert op zwart-geel-rode hoofden. Op krullende kruinen of vleesklakken, zoals we in Antwerpen zeggen. Op jong en oud. Op volk uit ‘t Stad en op volk van ver daarbuiten.

Het is zo’n momentje dat ik warm word van ontroering. Door die goal, maar vooral door de power van Lukaku en co. Als merk bereiken hij en z’n rode companen een hele natie. Omdat het een sterk merk is. Een merk dat niet alleen iets kan, maar iets te vertellen heeft. Een merk dat presteert, maar ook anderen betrekt. Een merk dat op en naast het veld waardevol is.

Kijken naar de mensen

Moeten merken meer met hun eigen zingeving bezig zijn? Ja. En vooral door te kijken naar de mensen die rond dat merk leven. Zoals elk ander merk is voetbal commerce, maar zijn de Duivels een zinvol en geslaagd voorbeeld van hoe een merk met mensen kan connecteren. Vraag Lukaku naar de Golden Circle van Simon Sinek (dé goeroe omtrent de grote ‘waarom bestaat een merk’-vraag) , en hij zal zeggen dat alles begint bij de middencirkel op het veld, midden in een stadion vol verschillende mensen.

Leg dat gegeven naast andere merken in onze maatschappij en je ziet dat ze:

  • Geen of te weinig rekening houden met de diversiteit van onze samenleving, en daardoor niet alleen mensen, maar ook kansen laten liggen. Voor zichzelf, maar ook voor dat publiek. 
  • Of dat wel proberen, maar in hun communicatie vaak niet verder geraken dan de cultureel-ethisch correcte stockfoto die eerder aan een oude Benetton-poster doet denken dan een eerlijke doorsnede van de maatschappij.

Dichter bij elkaar

Mijn teams en ik werken al een tijdje rond inclusiviteit van o.a. jongeren en vrouwen, en we helpen merk en mens om dichter bij elkaar te komen. We willen merken helpen om de hele maatschappij écht te bereiken. En niet alleen die stockfoto van hierboven. En creëren zo kansen aan beide kanten.

Zoals bij de Duivels wordt het hoog tijd dat merken de brug slaan naar al die fans. Naar al die kleuren en kroezels. Naar alle vormen, makkers, meiden en leeftijden. Naar héél België. Dat is anders durven denken. Dat is inclusief denken. Want diversity is a game changer. If you don't play the game. You gonna lose.

Brons voor die mooie derde plaats dus. Voor mij is die goud waard.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.