Videospeler inladen...

11 Zuid-Afrikaanse taxichauffeurs doodgeschoten op terugweg van begrafenis

In Zuid-Afrika zijn zaterdagnacht elf taxichauffeurs doodgeschoten. Ze waren samen in een minibusje op weg naar Johannesburg na de begrafenis van een collega. De politie spreekt van een hinderlaag. De Zuid-Afrikaanse taxi-industrie wordt al decennialang geteisterd door geweld.

De elf chauffeurs waren samen met nog zes andere collega's op terugreis van de oostelijke provincie KwaZoeloe-Natal naar Johannesburg. Ze reden 's nachts op een landelijke weg toen onbekende schutters met automatische wapens het vuur openden op het busje in wat de politie beschrijft als een hinderlaag. Vier andere chauffeurs raakten gewond.

Minibusjes zijn enorm populair als vervoersmiddel in Zuid-Afrika. In het hele land zouden er meer dan 200.000 als taxi rijden, vooral op routes zonder bus- of treinverbinding. Het zijn net deze routes die bijzonder lucratief zijn voor taxibedrijven. Door de toename aan concurrentie en onvoldoende overheidscontroles stijgt ook het geweld om deze routes steeds meer.

Taxi-oorlog

De taxi-industrie in Zuid-Afrika werd net zoals het hele openbare vervoer gedereguleerd in 1987, wat betekende dat het gebruik van minibusjes als taxi's legaal werd. Vooral armere zwarte Zuid-Afrikanen namen jobs als taxichauffeur, een lucratieve job binnen een groeiende sector. Maar al tijdens de jaren negentig groeide de concurrentie binnen de industrie steeds meer.

Honderden chauffeurs en passagiers werden al vermoord tijdens de taxi-oorlog van de laatste twee decennia.

Meest gelezen