Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Amazon UK waarschuwt: "Harde brexit kan al na enkele weken tot sociale onrust leiden"

Doug Gurr, de topman van het Amerikaanse concern Amazon, heeft de Britse regering gewaarschuwd dat een brexit zonder handelsakkoord met de EU al na enkele weken tot sociale onrust in het land zou kunnen leiden. Amazon is het zoveelste bedrijf dat wijst op zware gevolgen.

Volgens de krant The Guardian zou Doug Gurr, de baas van Amazon UK, die opmerking gemaakt hebben tegenover Dominic Raab, de nieuwe minister van Brexit. Dat gebeurde tijdens een ontmoeting tussen leden van de Britse regering en toplui uit het zakenleven in Chevening, een landhuis van de Britse regering in Kent.

Daar waren ook de toplui van de bank Barclays, van de verzekeraar Lloyd's of London, de oliegroep Shell en de supermarktketen Morrisons aanwezig. De woordvoerder van Amazon UK wou de woorden van Gurr achteraf niet bevestigen, maar zei wel dat het bedrijf plannen maakt om alle mogelijke scenario's aan te kunnen, ook al zijn ze weinig waarschijnlijk.

Toch is Amazon het zoveelste internationale bedrijf dat waarschuwt voor zware gevolgen als het VK zonder akkoord uit de EU stapt. Eerder hadden Airbus, Siemens en BMW al gewaarschuwd dat ze dan mogelijk hun activiteiten over het Kanaal zouden afbouwen. Ook de autogroep Jaguar Land Rover, eigendom van de Indiase groep Tata, zou dat overwegen.

"Risico van brexit zonder akkoord groter"

Net vandaag heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt gewaarschuwd dat het risico op een brexit zonder akkoord met de EU groter wordt als de EU-onderhandelaars hun houding niet wijzigen.

Volgens Hunt wacht de EU opzettelijk lang in de hoop dat de Britten als eersten toegevingen zouden doen, maar zal dat niet gebeuren. Een brexit zonder begeleidend handelsakkoord zou "een grote uitdaging zijn", volgens Hunt, maar "het VK zal economisch wel opbloeien".

Meest gelezen