Botulisme duikt weer op door aanhoudende warmte

Botulisme - een ziekte die watervogels treft - is door de aanhoudende warmte weer opgedoken. Het Natuurhulpcentrum roept dan ook op om zieke vogels te melden.

Medewerkers van het Natuurhulpcentrum kregen dit weekend enkele oproepen binnen over dode eenden die in het kanaal Bocholt-Herentals dreven. Er werden zo'n 20 dode eenden aangetroffen in Sint-Huibrechts-Lille, Neerpelt en Overpelt. De eenden waren geveld door botulisme.

Warm weer

"De ziekte duikt vaak op wanneer het een lange tijd warm is", legt Stijn Meerschaert van het Natuurhulpcentrum uit. "Dan zit er minder zuurstof in het water, daalt ook het niveau van het water en begint het organisch afval te rotten. De botulisme-bacterie krijgt zo vrij spel."

De ziekte treft watervogels, en vooral eenden. "Ze krijgen verlammings­verschijnselen, die bij de poten starten en doorlopen naar de vleugels en de kop. Uiteindelijk kunnen ze hun kop niet meer boven het water houden en verdrinken ze." De zieke eenden in het kanaal zijn geen gevaar voor de mens.

Signaleren

In Neerpelt werden 8 eenden levend uit het kanaal gehaald, zij worden nu verzorgd in het Natuurhulpcentrum. "We behandelen ze met antistoffen en ze krijgen extra voeding, rust en warmte", zegt Meerschaert. "En dan kunnen ze het wel halen." 

Het centrum roept op om snel contact op te nemen als je merkt dat watervogels zich vreemd gedragen. "Zeker omdat het nog lang warm weer zal blijven. Bel ons op en dan komen we kijken of er iets aan de hand is, en of we de vogels best meenemen of niet."

Meest gelezen