Kotey en Elsheikh zijn begin dit jaar gevangen genomen door de Syrische Koerden
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Britse regering zal VS niet vragen om gevangen IS-terroristen van "The Beatles" niet te executeren"

De twee IS-terroristen met Britse nationaliteit maakten  deel uit van een viertal met de bijnaam "The Beatles" die berucht werden door video's waarin ze ontvoerde westerlingen martelden en onthoofden. Ze zijn gevangen genomen door Syrische Koerden.

De brief van de Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javed aan zijn Amerikaanse collega Jeff Sessions is samen met andere documenten van de Britse overheid gelekt aan de krant The Daily Telegraph.

Daaruit zou blijken dat minister Javed niet om de uitlevering van de twee mannen aan Groot-Brittannië zou vragen, waardoor ze waarschijnlijk in de Verenigde Staten berecht zouden worden. Daar riskeren ze de doodstraf. Normaal gezien zou de Britse regering de VS een garantie vragen dat de twee mannen -van wie de Britse nationaliteit is afgenomen- niet zouden worden geëxecuteerd. Maar dat is nu dus niet gebeurd. Ook zou Londen er geen bezwaar tegen hebben dat de twee opgesloten worden in Guantanamo Bay op Cuba.

De Britse regering is "not amused" met het lek en stelt dat ze bij haar eis blijft dat de gevangenis van Guantanamo gesloten moet worden en dat ze blijft bij haar verzet tegen de doodstraf voor welk misdrijf dan ook wereldwijd. Voorts wil de regering van premier Theresa May geen commentaar geven.

IS-beulen met sterk Engels accent

Het gaat om Alexanda Kotey en El Shafee Elsheikh, twee mannen met de Britse nationaliteit die zich jaren geleden in Syrië en Irak hebben aangesloten bij de terreurgroep IS. Samen met twee andere Britse IS'ers zouden ze hebben deelgenomen aan het ontvoeren, folteren en vermoorden van westerlingen. Het ging dan vooral om journalisten en hulpverleners.

Samen zouden ze de bijnaam "The Beatles" hebben aangenomen. De meest beruchte van hen, Mohammed Emwazi of "Jihadi John" zou in 2015 zijn gedood bij een Amerikaans-Britse raketaanval.

Kotey en Elsheikh zijn begin dit jaar gevangen genomen door Syrische Koerden. Die zijn bereid om hen uit te leveren aan de Britten of aan de Amerikanen. Als Londen hen niet wil, dan zou de VS de meest voor de hand liggende keuze zijn.

Meest gelezen