Videospeler inladen...

Hard tegen onzacht: "Iran, bedreig VS nooit meer of je zal de gevolgen voelen"

Het zit er bovenarms op tussen de Verenigde Staten en Iran. President Donald Trump heeft op Twitter forse dreigementen geuit aan het adres van president Hassan Rouhani. "Bedreig de Verenigde Staten nooit meer, of je zal de gevolgen voelen zoals weinig anderen in de geschiedenis die ooit gevoeld hebben", is de boodschap. Eerder had Rouhani gezegd dat een confrontatie met Iran zou uitdraaien op de "moeder aller oorlogen".

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran lijken de laatste tijd in een snel tempo te escaleren. Meest recente wapenfeit: een tweet van de Amerikaanse president Trump gericht aan de Iraanse president Rouhani. Een boodschap in hoofdletters, wat staat voor "schreeuwen" op sociale media, als intimiderend. "BEDREIG DE VERENIGDE STATEN NOOIT MEER, OF JE ZAL DE GVOLGEN VOELEN ZOALS SLECHTS WEINIGEN IN DE GESCHIEDENIS DIE OOIT GEVOELD HEBBEN", schrijft Trump. "WIJ ZIJN GEEN LAND MEER DAT JOUW KRANKZINNIGE WOORDEN VAN GEWELD EN DOOD ZAL PIKKEN. WEES VOORZICHTIG!"

Trumps tweet is allicht een reactie op een toespraak van Rouhani zondag. Daarin waarschuwde die dat eender welk conflict met Iran op de "moeder aller oorlogen" zou uitdraaien. "Meneer Trump, stop ermee om met de staart van de leeuw te spelen, daar krijg je spijt van", zou Rouhani volgens Iraanse staatspersagentschap IRNA gezegd hebben.

De Iraanse president had er al eerder mee gedreigd om alle olie-leveringen in de regio te verstoren als de Iraanse olie-export geblokkeerd wordt door de sancties van de Verenigde Staten. Ayatollah Ali Khamenei, de geestelijke leider van Iran, liet zaterdag verstaan dat hij dat idee steunt.

Rouhani wordt sinds zijn aantreden in 2013 in het algemeen beschouwd als een iets meer pragmatische en tolerante leider.

Pompeo: "Hypocriete heilige mannen"

Ook gisteren haalde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo scherp uit naar Iran. In een toespraak voor Iraanse Amerikanen in Californië vergeleek hij de Iraanse overheid met de maffia omdat ze zich volgens hem verrijkt ten koste van de bevolking.

"Regeringen wereldwijd vrezen dat een confrontatie met de Islamitische Republiek Iran de zaak van de gematigden schade toebrengt. Maar die zogezegde gematigden in het regime zijn nog altijd felle revolutionairen met een anti-Amerikaanse, antiwesterse agenda", zei hij. "Je moet maar naar hun woorden kijken."  

De religieuze leiders van het land zijn volgens Pompeo "hypocriete heilige mannen", en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif en president Rouhani zijn "stromannen voor de internationale oplichterskunsten van de ayatollahs".

Oplopende spanningen

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran zijn sinds mei stelselmatig toegenomen. President Trump kondigde toen aan dat de VS uit het kernakkoord met Iran stapt. Vorige maand werden dan nog eens sancties aangekondigd voor alle landen die Iraanse olie verhandelen. Dat dreigement werd sindsdien wel wat afgezwakt.

Meest gelezen