Videospeler inladen...

Drie redenen waarom Trump Iran maar beter niet aanvalt

De Amerikaanse president Donald Trump was erg scherp voor de Iraanse president Hassan Rouhani. "Bedreig de VS nooit meer, anders zal je de gevolgen ervaren zoals maar weinigen in de geschiedenis hebben ervaren." Voorlopig blijft alles bij woorden, want de gevolgen van een militair conflict tussen de VS en Iran zijn niet te overzien. Waarom kan de Amerikaanse president Iran maar beter niet aanvallen? We lijsten de drie belangrijkste redenen op.

1. Olie

Een oplopend conflict met olieproducent Iran zal de olieprijs ongetwijfeld omhoogduwen. Dat is het laatste wat de Amerikaanse president Trump wil. Integendeel: hij vindt de olieprijzen vandaag al veel te hoog. Met een oplopende internationale handelsoorlog kan de VS dure olie missen als kiespijn.

De VS voert met bijkomende economische sancties de druk op het Iraanse regime op. Washington wil dat Iran tegen begin november geen olie meer kan uitvoeren. Ook Europese bedrijven worden afgedreigd om zich uit Iran terug te trekken. Maar Europa, China en Rusland houden het akkoord met Iran wel aan.

Iran controleert bovendien de strategische Straat van Hormuz, waar een erg belangrijk deel van de wereldwijde olietankers passeren. Met zeemijnen of via afweergeschut kan Iran die vrije toevoer van olietankers langs zijn lange kustlijn blokkeren.

2. Hezbollah en Co.

Iran controleert tientallen milities in verschillende landen waar de Verenigde Staten belangen hebben. Teheran kan via die milities Amerikaanse soldaten aanvallen, of partners van de VS belagen. De belangrijkste is wellicht de Hezbollah-militie in Libanon. Vanuit het zuiden van Libanon kan Israël worden aangevallen.

Hezbollah heeft ook voet aan grond in Syrië. Daar staan door Iran gesteunde milities op enkele kilometers van Amerikaanse militairen. In de Gazastrook krijgt de Hamas-militie steun van Iran. Ook in Irak heeft Iran machtige milities die het land controleren. Ten slotte steunt Iran in Jemen de Houti-rebellen. Die voerden eerder dit jaar al raketaanvallen uit op buurland Saudi-Arabië, ook al een trouwe bondgenoot van de VS.

Iran heeft in het Midden-Oosten keuze zat als het Amerikaanse belangen onrechtstreeks wil aanvallen

3. Iraanse Republikeinse Garde

Iran is geen partij tegen de militaire overmacht van de VS, maar het land beschikt wel degelijk over voldoende militair materieel om het de VS knap lastig te maken. Zo beschikt Iran onder meer over gesofisticeerde S-300-luchtafweer, eigen ballistische raketten, en kleine en moeilijk te detecteren onderzeeërs. Voorts zou Iran opnieuw de draad kunnen oppikken in de ontwikkeling van een nucleair wapen.

Meest gelezen