Videospeler inladen...

Een straalmotorpak, iets voor u?

Beelden van zijn uitvinding gingen de wereld al rond, maar nu kan je het "Iron man jet suit" van Richard Browning ook gewoon kopen. De Britse uitvinder en het warenhuis Selfridges sloegen daarvoor de handen in elkaar. Browning maakte ook een geslaagd promovluchtje achter de vestiging van Selfridges in hartje Londen.

Voormalig militair en zelfverklaard ingenieur Richard Browning die hetbedrijf "Gravity Industries" in Salisbury in 2017 uit de grond stampte, stelde zijn uitvinding al enkele jaren geleden op punt. Hij kreeg ermee de bijnaam "Iron man", naar de superheld aan wie hij doet denken wanneer hij stunts met het pak uithaalt. Zo vestigde hij in november vorig jaar zijn eigen snelheidsrecord van 52,2 kilometer per uur met de uitrusting. 

Het pak is gemonteerd met onderdelen die met een 3D-printer zijn gemaakt, en weegt 27 kilogram. Het kan drie tot negen minuten in de lucht blijven, afhankelijk van de omgevingstemperatuur, hou kouder, hoe langer het meegaat. Het vliegt evengoed op diesel als op vliegtuigbrandstof, en is bestand tegen vluchten op meer dan 3 kilometer hoogte, maar volgens de ontwerper is boven de grond zweven in de praktijk het veiligst. 

Het model dat nu te koop is, heeft 2 microstraalmotoren aan elke arm, en één rondom de rug. Dat je daarvoor behoorlijk wat kracht en conditie in huis moet hebben, laat zich raden. Browning biedt dan ook vlieglessen aan, sterker, je kan zijn materiaal alleen aanschaffen als je ook intekent op de workshops. 

Er gaan geruchten dat er al drie jet suits verkocht zijn, maar wie die durvers zijn, is niet bekendgemaakt. En Brownings commerciële debuut dreigt er één van lange adem te worden: er zouden voorlopig nog maar minder dan tien stuks beschikbaar zijn. Anderzijds kost het straalpak een flinke duit, om en bij de 340.000 Britse pond, ruim 380.000 euro.

Meest gelezen