De "Witte Helmen" voeren reddingsoperaties uit in rebellengebied, maar worden door Assad beschuldigd van terrorisme.

Evacuatie van Witte Helmen via de Golan was "criminele operatie", zegt het Syrische regime

De regering van Bashar al-Assad reageert woedend op het evacueren van 800 vluchtelingen via de door Israël bezette Golanhoogten naar Jordanië. Frankrijk is intussen een van de landen die die mensen wil opnemen.

Gisteren zijn in het geheim 800 Syriërs die op de vlucht waren voor de oprukkende troepen van Assad en geen kant meer uitkonden, door Israël toegelaten in de Golan. Ze zijn dan met bussen weggevoerd naar opvangkampen in Jordanië. Van daaruit zouden ze binnen de drie maanden moeten worden overgebracht naar Duitsland, Groot-Brittannië of Canada. Intussen wil ook Frankrijk een deel van die mensen opnemen.

Het Syrische regime reageert woedend en spreekt over "misselijk makende complotten" en "een misdadige operatie" door Israël en de westerse landen. De evacuatie toont het werkelijke gelaat van de "Witte Helmen" en is een gevaar voor de stabiliteit van de regio, luidt het.

Het regime van Assad is bezig om de laatste verzetshaarden van het verzet in het zuiden van het land op te ruimen en wordt daarbij gesteund door Iraanse milities en luchtaanvallen door de Russen. De "Witte Helmen" zijn een humanitaire organisatie die mensen evacueert en redt in oorlogsgebied in Syrië, maar worden er door het regime van beschuldigd dat ze samenspannen met rebellen en terroristen. De Witte Helmen zijn wel enkel actief in rebellengebied en lopen groot risico in gebieden die door Assad worden gecontroleerd (en dat zijn er alsmaar meer).

Meest gelezen