Videospeler inladen...

Alles over de hittegolf! Weerman Frank Deboosere licht u in

Met temperaturen tot 34 graden wordt het deze week snikheet. Vandaag is nog maar een aanloopje naar meer. Onze weerman Frank Deboosere nam deze namiddag de tijd om op uw vragen te antwoorden. Het gesprek kunt u hierboven herbekijken. Of hieronder leest u wat u moet moet weten.

Wat staat eraan te komen deze week?

Morgen halen we 30 graden in het centrum van het land, maar in de loop van de week wordt het warmer. In de Kempen kan het vrijdag zelfs 35 à 36 graden worden, dus dat is echt wel zeer warm. 

Hoelang gaat dit duren?

Tot begin augustus gaan we zeker met dergelijke temperaturen zitten. In het weekend kan er relatieve koelte komen (26 tot 28 graden). Hier en daar kan het onweren en fel regenen, maar dat zal allemaal zeer plaatselijk zijn. De verwachting is dat we begin augustus het droogterecord van 1976 zullen kloppen.

Is de droogte overal even erg?

Zeker. Zowat in alle Europese landen. Zuiden, westen, oosten of noorden. Neem nu Zweden, daar zijn er veel branden op dit moment. Maar bij ons is de kans bestaande dat we te maken krijgen met bos- of heidebranden. Dus opletten met weggooien van glazen flessen of sigaretten.

Water!

Water is een kostbare grondstof, wees er zuinig mee behalve om zelf te drinken. Water is absoluut noodzakelijk tijdens zulke warme dagen. Hou je niet in. Vooral oudere mensen hebben al eens een verminderde dorstreflex, het is niet slecht om hen erop te wijzen dat ze op tijd water moeten drinken.

Wat is de invloed van de klimaatopwarming?

Volgens de onderzoekers van het KNMI in Nederland is er nog geen rechtstreeks verband tussen de huidige droogte en de opwarming van de aarde. Maar er is wel de verwachting dat we in de toekomst meer van dergelijke droogteperiodes zullen hebben. En het feit dat de temperatuur zo stijgt, heeft wel te maken met de klimaatopwarming. Er zijn nu gemiddeld meer tropische dagen dan vroeger. En de hittegolven beginnen langer te duren.

De "schande" van het leidingwater

Sinds we met die droogte zitten, is het gebruik van het leidingwater verhoogd met 40 tot 50 procent van anders. Een schande, want dat is drinkwater. En mensen slaan alle waarschuwingen in de wind. Ze zullen de rekening dan ook gepresenteerd krijgen.

Wanneer mag je sporten?

De warmste uren vermijden, maar zeker ook voldoende zonnemelk gebruiken zodat je je niet verbrandt. En nog eens... water, water, water drinken.

Hoe hou je het in huis koel?

Hangt ervan af. Als het buiten koeler is dan in huis, is het het moment om de ramen open te zetten. 's Avonds laat dus. En omgekeerd: zodra je merkt dat het buiten warmer is dan binnen, dan moet alles potdicht. 

Hoe is het met de luchtkwaliteit nu?

Dat valt eigenlijk mee. De gemiddelde luchtkwaliteit bij ons is sowieso beter dan pakweg 30 jaar geleden, door de maatregelen die zijn genomen door de jaren heen. Vroeger zouden we veel sneller ozonwaarden hebben overschreden. Met de komende piektemperaturen zal dat op een aantal plekken wel gebeuren, maar beperkter dan het vroeger zou zijn. 

Kunnen we 40 graden halen?

Neen, het hoogste wat we ooit hebben gemeten in Ukkel was iets boven de 36 graden. En in de Kempen kan het nu wel 34 of zelfs 35 graden worden, maar meer is hier nog nooit geweten en het zal er ook niet direct van komen.

Kunnen we door de droogte het soort winter voorspellen?

Neen. Er zijn al veel studies geweest op dat vlak, maar er is niet echt een verband te leggen. Er waren al hete zomers gevolgd door harde winters. Maar anders kwam ook voor. Het weer kan altijd omslaan. We moeten hopen op ons heerlijke, wisselvallige, Belgische klimaat.

Meest gelezen