Videospeler inladen...

Gentse Feesten: "Fantastisch, één van de beste edities sinds lang"

De afbraak van de Gentse Feesten is begonnen. Op heel wat pleinen en in heel wat straten wordt duchtig gewerkt, warm of niet. En afbreken is ook evalueren. Feestenburgemeester Christophe Peeters (Open VLD) is bijzonder gelukkig na de voorbije tien dagen.

De Gentse Feesten kon rekenen op tien dagen zon. Op tien dagen veel volk, bier, vertier en plezier. Op tien dagen cultuur en diversiteit. "Het zijn fantastische Gentse Feesten geweest, één van de beste edities sinds lang. We hebben uiteraard ook een fantastisch publiek: 1,3 miljoen mensen die de stad bezoeken, zonder veel incidenten, vechtpartijen of gewonden, mensen zorgen voor elkaar, de problemen waren heel beperkt", zegt Christophe Peeters. 

"De  sfeer was ook overal heel goed, er waren duidelijk weer meer Gentenaars, dat merken we. En natuurlijk was onze vuurspuwende draak die uit het Belfort kwam ook een topevenement. Ik denk dat iedereen van de Feesten heeft genoten."

En iedereen, dat zijn exact 1.290.000 bezoekers, evenveel als vorig jaar. En dat getal is beheersbaar voor de Feesten en voor Gent. Alleen afgelopen zaterdag, toen er 200.000 bezoekers in de binnenstad waren, was het hier en daar drummen en duwen. Maar de uit hun voegen gebarsten edities van vroeger lijken voltooid verleden tijd te zijn. 

Herbruikbare drinkbekers, de revolutie?

Het was dé grote aankondiging vooraf: 7 van de 14 pleinen zouden werken met dezelfde herbuikbare drinkbekers (waarborg 1 euro), die onderling konden worden gewisseld dus. Maar zou dat wel lukken? En zouden er niet plots bekers te kort zijn? En lukte dat logistiek?

"Dat heeft zeer goed gewerkt", zegt Peeters. "Er is minder afval en het beeld op de pleinen is anders. Het heeft niet geregend, in vroegere jaren zou je dan aan de grond kleven van de bekers, nu was dat niet het geval. Je moest niet langer door dat tapijt van bekers waden. Zowat 1/4 minder afval en 3/4 mooiere pleinen."

Geen enkel evenement heeft nog een excuus om niet met herbruikbare bekers te werken

Tine Heyse (schepen van Milieu in Gent)

Milieuschepen Tine Heyse (Groen!) bevestigt: "Er was dit jaar 27 procent minder afval op de grond, dat heeft zeer veel te maken met de bekers natuurlijk. De mensen hebben die bekers trouwens enthousiast onthaald, ze moesten even wennen, maar ik heb heel veel duimpjes gekregen van bezoekers die het een goed idee vonden. Het systeem dat we hier in Gent hebben toegepast, kan een voorbeeld zijn voor iedereen. Als het hier lukt, heeft geen enkel evenement nog een excuus om niet met herbruikbare bekers te werken."

Maar kan het niet nog beter? "Ja, het zou ideaal zijn mochten alle pleinen met dezelfde bekers werken. Maar dat kon niet altijd omdat er al pioniers waren die jaren geleden al hadden geïnvesteerd in herbruikbare bekers en die konden we niet dwingen om die weg te gooien. Het zou niet duurzaam zijn. Maar die dingen kunnen groeien. En ja, mensen die nu een beker over hebben, kunnen die waarborg niet meer terugkrijgen, daar moeten we ook aan denken volgend jaar", zegt Heyse.

Trouwens, de totale afvalberg in Gent (dat  is dan restafval, veegvuil, papier, karton, glas en PMD) was goed voor 334 ton dit jaar, toch zo'n 8 procent minder dan vorig jaar toen er 360 ton werd opgeruimd.

Mobiliteit

Sowieso werd afgeraden om de Feestenzone met de auto te proberen te bereiken. Wat concreet ook schier onmogelijk was.  En het mag gezegd, de bewaakte fietsenparkings werden zeer intensief gebruikt en stonden op piekuren vol. Ook de andere, de niet bewaakte fietsenparkings, waren goed bezet.

En wat met De Lijn? Goede cijfers, met ruim 335.000 reizigers die werden vervoerd op het Feesten-traject.  Weliswaar een goeie 9 procent minder dan vorig jaar, maar nog altijd meer dan alle andere jaren. Vooral de nachtbussen zijn trouwens zeer populair, zeker die van 2.15 uur. Ja, de Gentenaar feest graag hard en laat.

En wat met de veiligheid?

Op het vlak van veiligheid waren het rustige Feesten. "Het was inderdaad kalm, vrie wijs eigenlijk", zegt Matto Langeraert van de politie. "Sommigen vonden het soms wat saai. Maar wij zijn tevreden, de feestvierder heeft kunnen beleven zoals het hoort te zijn. Weinig wildplassers, weinig vechtpartijen, wel veel verloren voorwerpen. Toch nog behoorlijk wat foutparkeerders ook. We hebben op de invalswegen ook mensen en auto's gecontroleerd, ook taxi's. Maar echt, al bij al, weinig inbreuken."

Ook de scheepvaartpolitie is tevreden: "Een heel rustig jaar was het", zegt David Buysse van de scheepvaartpolitie. "Praktisch geen incidenten op het water. En opvallend, het aandeel van gemotoriseerde vaartuigen gaat achteruit, er zijn veel meer kano's en kajaks nu."

Vanochtend werd de beruchte Vlasmarkt om 10 uur leeggelepeld door de politie. De enkele honderden die hards schoven op naar café "Afsnis" iets verder. Maar die kroeg werd iets na de middag ook droog gelegd, de laatsten der Mohikanen hurkten neer onder de bomen aan de Sint-Jacobskerk. Mijmerend over hoe het was geweest. En wie weet al aan het opladen voor de Feesten van volgend jaar, editie 176 dan...

Meest gelezen